Virus Zika u Hrvatskoj, komarci koji ga prenose rašireni po BiH

virus, zika virus, zika virus, virus Zika , zika virus, zika virus, virus Zika , zika virus, virus Zika , Slovenija, komarci, prirodni sastojci , eterična ulja, komarci, ljudi, komarci, tigrasti komarci, zaštita

Hrvatska državljanka zarazila se ovim virusom u Brazilu gdje je boravila prije nekoliko mjeseci, objavila je Al Jazeera. Kad se vratila u Hrvatsku nije bilo opasnosti od zaraze, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo. "Srećom, nije u Hrvatsku došla sa simptomima ni u fazi viremije kada se neki komarac mogao zaraziti virusom ubodom te osobe. Tada nije bila u Hrvatskoj, nego u nekim drugim europskim zemljama. Došla je u RH u fazi kada je već praktički ozdravila i retrogradno smo laboratorijskim analizama dokazali kako je bila riječ o toj infekciji", kazala je za Al Jazeeru Iva Pem-Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Turistička djelatnica u Brazilu je bila prije dva mjeseca. Opasnosti da tada prenese bolest u Hrvatsku nije bilo. Nije bila trudna, a poznato je kako virus, koji šire tigrasti komarci, može ostaviti ozbiljne posljedice na plod pa se djeca rađaju s mikrocefalijom. Svima koji putuju u tropske zemlje, zahvaćene epidemijom virusa, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo savjetuju oprez. Odgovor na pitanje je li bilo sličnih slučajeva u FBiH, potražili smo u Zavodu za javno zdravstvo FBiH gdje su nam iz Ureda za odnose s javnošću potvrdili da do sada nije registriran ni jedan slučaj infekcije virusom Zika u FBiH. "U Federaciji BiH, prema istraživanjima koja je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta ‘European Network for Sharing Data on the Geographic Distribution of Arthropod Vectors, Transmitting Human and Animal Disease Agents', koji financiraju EFSA i ECDC, ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine, međutim, ti komarci nisu zaraženi virusom Zika", kazali su iz ZZJZ FBiH. Već ranije je potvrđena prisutnost ove vrste komarca u pet općina u Republici Srpskoj. Prema tvrdnjama iz ZZJZ-a FBiH, promjenljivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Europi umanjuje aktivnosti komaraca pa je time i eventualni rizik od bolesti nizak.

"Što se tiče globalne procjene rizika, virus Zika nastavlja se širiti, osobito u područjima gdje je vektor prisutan te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite, kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije", kazali su iz ZZJZ. Podsjetimo, u sljedećih nekoliko mjeseci, dolaskom toplijeg vremena, očekuje se širenje virusa Zika u Europi, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Iz SZO-a smatraju kako aktualne rizike ne treba podcjenjivati. Najveća opasnost može se javiti na otoku Madeira i crnomorskoj obali Rusije i Gruzije. Francuska će najvjerojatnije imati umjereni rizik. Slijede je Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španjolska, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švicarska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Rizik u Velikoj Britaniji dosta je nizak.

izvor: Večernji list BiH