Veći izgledi za preživljavanje: Važno otkriće u liječenju raka koji uglavnom pogađa starije muškarce

proteini, RAK, osnovci, škola, sistematski pregled, zdravstveni dodatak, Vlada HNŽ, zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, posao, natječaj za posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, Njemačka, posao, razgovor za posao, tražim posao, oglas za posao
Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi, što skraćuje razdoblje preživljavanja.

"Protein nazvan LHPP sprječava nekontrolirano širenje stanica raka u jetri", objavilo je u srijedu u priopćenju švicarsko sveučilište.

Nedostatak tog proteina smanjuje za dvije godine životni vijek pacijenata. Stoga bi trebalo genetskim putem obnoviti proizvodnju tog proteina kod pacijenata koji ga nemaju.

Otkriće je objavljeno u časopisu Nature za koji je glavni autor istraživanja Sravanth Hindupur rekao da je "zapanjujuće da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, dok ga je bilo u zdravom tkivu".
Proučavano je 4000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa.

"Na isti način kao i u primjeru miša, očit je pad razine LHPP kod tumora pacijenata pogođenih rakom jetre", dodao je. (Hina)

dnevnik.hr