Važna pravila za dijete

Dopuštena mesa: teletina, nemasna govedina, piletina, nemasni dijelovi ostale peradi.

Od riba: list, pastrva, štuka, riječni i morski rak, šaran (nemasni dijelovi), bijela morska riba i sl. Zeleno povrće treba po mogućnosti stavljati dvaput na dan na jelovnik.

Sirovo se povrće preporučuje u obliku salata (sa što manje ulja, najbolje uopće bez ulja, zakiseljeno limunovim sokom ili octom).

Preporučuje se lešo sa što manje ulja sa zaprškom, a nikako ne kao varivo. Preporučuje se na jelovnik staviti 1-2 puta na tjedan teleću jetru, i to pečenu na žaru ili sirovu pomiješanu s raznim mirodijama (npr. bosiljak, majoran, peršin, itd.) u količini do 100 g.

Krumpir kuhan u ljusci, oguljeni po mogućnosti sa što manje soli. Ne više od 100 g, a najviše do 150 g po obroku.

Sirovog voća treba svakog dana na jelovniku, ali se mora paziti da se ne uzima prevelika količina naročito zrelog voća s mnogo šećera.

Sve obroke treba uzimati polagano i hranu dobro žvakati, naročito zato što se pretežno uzima hrana s velikim dijelom neprobavljivih celuloza. Za slađenje jela (čaja, kave i sl.) preporučuje se saharin ili tome slična umjetna sladila. Umjetna sladila ne smiju se stavljati u jelo prije kuhanja, već onda kad je jelo gotovo. Kuhanjem se umjetno sladilo razara te gubi svoja svojstva. Ako se za slađenje uzima šećer, treba računati s tim da jedna žličica šećera ima 40 kalorija. Hranu ćemo, po mogućnosti, soliti što manje, ali može se papriti .

Za vrijeme jela ne smije se piti, već se voda ili neko drugo piće uzima poslije obroka. Kruh treba svesti na minimum, i to uzimati crni kruh, raženi ili graham, nikako bijeli, bijelo pecivo i tome slično. Iz dnevne hrane treba posve izbaciti bombone, čokoladu, kreme, orahe, vaniliju, papriku u prahu, alkoholna pića, prekomjerno pušenje, sladoled i sl. Od tekućina za utaživanje žeđi preporučuju se nezaslađeni prirodni voćni sokovi.

Treba paziti na redovitu stolicu, a svakog tjedna, u određeni sat i dan, vaganjem kontrolirati težinu tijela. Ako čovjek ozbiljno shvati da mora smršaviti i ako se drži one uzrečice da ne živi da jede, već jede da može živjeti, izdržat će kuru mršavljenja i biti zadovoljan sam sobom.

izvor: savjetnica.com