Vatikan: Korištenje prezervativa može biti opravdano

O pedofiliji tu kaže Papa: "Činjenice me nisu posve iznenadile. U Kongregaciji za nauk vjere bavio sam se američkim slučajevima; vidio sam kako raste situacija u Irskoj. Ali dimenzije su ipak bile enorman šok. (...) Vidjeti svećeništvo iznenada ukaljano na takav način, a s njime i svu Katoličku crkvu, bilo je teško podnijeti. U tom je trenutku ipak bilo važno ne svrnuti pogled sa činjenice da u Crkvi postoji i dobro, a ne samo te strašne stvari".

Novinstvo se, veli Papa, vodilo i zadovoljstvom da stavi Crkvu na stup srama, "ali mora biti jasno ovo: sve dok je posrijedi iznošenje istine na vidjelo, moramo biti zahvalni. (...) Mediji ne bi mogli sve to iznijeti da nije bilo zla u Crkvi", pa su samo zato „drugi mogli to zlo okrenuti protiv nje".

Benedikt XVI se boji da tolerancija ne bude uskraćena u ime tolerancije, da se "takozvana zapadna racionalnost" umisli da je "definitivno otkrila šta je pravo" i na tome sagradi novu totalitarnost "koja je neprijateljica slobode".

"Koncentrirati se na prezervativ znači banalizirati spolnost", a baš zbog banalizacije mnogi "ne vide više u seksualnosti izraz njihove ljubavi, nego samo vrstu droge, koju sami sebi ubrizgavaju". Ipak i za korištenje prezervativa, veli Papa, "mogu biti opravdani pojedinačni slučajevi, na primjer kada prostitutka rabi kondom, to može biti prvi korak prema moralizaciji, prvi čin odgovornosti...". To nije pravi put da se prevlada zaraza HIV-om, kaže Benedikt XVI, zauzimajući se za "očovječenje spolnosti".

"Grješnici smo", kaže kasnije, ali "ne smijemo to koristiti kao utuk protiv istine".

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba