RATZINGER KRITIZIRAO NJEMAČKU CRKVU "Vjera samo rutina"

RATZINGER KRITIZIRAO NJEMAČKU CRKVU "Vjera samo rutina"
Arhiva

Benedikt XVI., papa emeritus, napao je njemačku Katoličku crkvu u komentarima objavljenim u ponedjeljak, vjerojatno nagovješćujući novu borbu između konzervativnih i liberalnih krila crkve.

Benedikt, koji je odstupio s dužnosti 2013. godine i ostao čvrsto vjeran tradicionalnoj crkvenoj filozofiji, s vremena na vrijeme kritizira Crkvu u svojoj rodnoj Njemačkoj, koja ima liberalnije stavove. Na primjer, nekolicina njemačkih katoličkih biskupija prekida s uputama Vatikana odobravajući gay brakove, javlja Hina.

To ga je učinilo kontroverznom figurom u Njemačkoj. Također postoje bojazni da Benedikta u mirovini huškaju konzervativne frakcije Crkve kako bi se usprotivio liberalnijim stajalištima trenutnog pape Franje, iako on nije otišao tako daleko kao neke njemačke crkve.

"Sve dok samo dužnost, a ne i srce i duh, govore u službenim crkvenim tekstovima, egzodus iz svijeta vjere će se nastaviti", napisao je Benedikt u komentarima koji će biti objavljeni u sljedećem broju časopisa Herder Korrespondenz.

Rođen kao Joseph Ratzinger, 94-godišnji papa rekao je da je očekivao "uistinu osobno svjedočanstvo vjere od glasnogovornika Crkve."

Umjesto toga, bivši papa kritizirao je da u crkvenim institucijama, od bolnica do škola i karitasa, mnogi ljude koji drže ključna mjesta ne dijele unutarnju misiju evanđelja crkve te često "zamagljuju svjedočanstvo ove institucije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa emeritus rekao je da su u njemačkoj Katoličkoj crkvi službene tekstove pisali uglavnom ljudi "kojima je vjera samo rutina."

"U tom smislu, moram priznati da za veliki dio službenih crkvenih tekstova u Njemačkoj, fraza 'crkvena rutina'", zaista vrijedi.