Uzrokuje li nošenje grudnjaka rak dojke?

grudnjak
... portal Intimate medicine.

Rak na dojci je relativno stara bolest, seže još od antičkih vrememna, još davno prije izuma rengena, anestezije i slično. S druge strane grudnjaci su noviji izum nešto više od 100 godina. Godine 1863 je Luman L. Chapman na korzet dodao košarice, Marie Tucek pak je 1893. prijavila izum držač za grudi.

No, grudnjak onakav kakvim ga danas poznajemo 1913. izumila je Mary Phelps Jacob. Dva komada svilene tkanine je jednostavno zavezala zajdeno s trakama i nastao je prethodnik današnjeg najčešćeg komada ženskog rublja.

Glasine da grudnjaci uzrokuju rak, razvile su se odprilike ovako nekako: Nošenje grudnjaka 12 sati na dan loše utječe na limfni sustav u grudima, zbog čega može doći do stvaranja štetnik/kancerogenih tvorevina koje uzrokuju rak. Trebamo odmah pojasniti da nošenje grudnjaka nema utjecaja na nastanak raka na taj način.

Istina je da grudnjaci posebno ako su premali, koji ne prijanjaju dobro i od umjetnih su materijala mogu uzrokovati nadraženost kože ili upale. Velike grudi mogu uzrokovati bolove u leđima i vratu, stoga je ženama s velikim grudima potreban izuzetno kvalitetan grudnjak. Obavezna oprema kod sporta su sportski grudnjaci/topovi koji spriječavaju bolno poskakivanje grudi.

Organizacija American Cancer Society je potvrdila da je vjerojatnost raka na dojci i nošenja grudnjaka gotovo nikakva, jer ne postoji nikakva studija koja bi ovu teoriju potvrdila. Svejedno je činjenica da žene koje ne nose grudnjak rijeđe obolijevaju od raka dojke.

Osim toga tu činjenicu samu po sebi ne potvrđuje samo ne nošenje grudnjaka već i fizička konstitucija žene. Žene koje ne nose grudnjak uglavnom su vitke i imeju male grudi. S druge strane grudnjake nose žene s relativno velikim grudima i one koje su punije. Oboje, veća količina tkiva u grudima i prekomjerna tjelesna težina su rizični čimbenici za oboljenje od raka dojke.

National Cancer Institute, iz SAD-a se slaže s tim da nošenje grudnjaka nije neposredno povezano s mogućnošću za razvoj raka dojke. Poznetiji rizični čimbenici su konzumiranje alkohola, pušenje, prekomjerna tjelesna težina te općenito nezdrav životni stil. Sve spomenuto povećava razinu estrogena u tijelu što utječe na mogućnost za razvoj raka dojke.

Svejedno možete prestati nositi grudnjak ukoliko će vas to umiriti. Zbog toga će sigurno biti najsretniji muškarci u vašoj blizini, koji su možda iz šale izmislili lasinu da nošenje grudnjaka povećeva mogućnost raka dojke ...