Upoznajte neke najpoznatije bolesti oka i načine liječenja

oko, gornja i donja vjeđa, trepavice, Obrve, upale sluznica, Suzni kanal
Zaštitni dijelovi oka su gornja i donja vjeđa, trepavice, obrve, sluznica i spojnica. Pokretanje očiju omogućuju 4 prava i 2 kosa očna mišića, a olakšava ga suzni dio što održava vlagu oka i štiti ga od nečistoća izvana. Suzni aparat sastoji se od suzne žlijezde, suzne vrećice i suznog kanala. Suzni kanal spaja očnu i nosnu šupljinu.

Očnu jabučicu sačinjavaju 3 ovojnice: bjeloočnica, žilnica i mrežnica. Bjeloočnica je čvrsta i neprozirna, nalazi se izvana, a sprijeda prelazi u prozirnu rožnicu. Žilnica se nalazi ispod bjeloočnice i kroz nju prolaze krvne žilice potrebne za ishranu oka. Sprijeda žilnice prelaze u splet elastičnih vlakanaca i šarenicu, usred koje se nalazi okrugao otvor - zjenica. Za funkciju oka najvažnija je treća, unutarnja ovojnica - mrežnica.

Kako se vidi iz opisa, građa oka je veoma složena te stoga nije čudno što pojedini dijelovi oka često obole. Navodimo najvažnije bolesti oka s naglaskom da posvetimo što veću pažnju tome jedinom organu za vid.
Kao najčešće bolesti oka spomenuti ćemo
Bolesti očnih vjeđa ili blepharitis
Kao posljedica osipa na licu često nastupaju bolesti vjeđa ili kapaka. Upala lica brzo se proširi na vjeđe koje tako oteknu da se ne može gledati očima. Najučestalija, pak. bolest vjeđa je ekcem.Vjeđe su crvene, otečene i pune krasta. Ponekada su tako slijepljene, da ih se ne može otvoriti. Zbog toga ih je potrebno prati toplom vodom da se ljepljive kraste omekšaju i odstrane. S krastom često otpadaju trepavice. Kadšto trepavice urastu u male čireve, koso se saviju prema oku tako da šiljci trepavica kod svakog gibanja podražuju rožnjaču, te često izazivaju upalu. Ako se trepavica iščupa, ona će opet ukrivo izrasti.

Kako se liječi ova pojava? Evo jedan prirodni lijek u obliku čaja.

Za pripremu čaja trebate sljedeće ljekovite biljke: 30 grama cvjetova kamilice, 30 grama lista i cvijeta kunice, 20 grama cvijeta zove i 10 grama stabljike rosopasa.

Kako se priprema ovaj ljekoviti čaj i primjenjuje u liječenju? Gore spomenute ljekovite biljke dobro usitnite i pomiješajte. U jednu litru ključale vode stavite 5 grama mješavine trava i kuhajte ih poklopljene jednu minutu. Ohladite čaj poklopljen te ga kasnije procijedite u tamnu bocu. Nekoliko puta tijekom dana mlakim čajem namočite i obrišite očne kapke, a uvečer prije odlaska na počinak stavite obloge na oči. Nakon namakanja i brisanja mlakim čajem od ljekovitog bilja, očne kapke namažite uljem od kantariona.

Isti ovaj čaj zaslađen medom možete piti 3 puta dnevno prije jela po 1 decilitar.
Ječmenac ili cmičak
Ova bolest oka je uglavnom dječja bolest, premda se pojavljuje i u odraslih ljudi. Riječ je o gnojnoj upali sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa.

Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnje i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postupno se povećava. Kad dozrije, odnosno kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noću, razlije po oku.

Ječmenac se često vraća. Međutim, tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili 'nezdravom oku', kako to mnoge majke pomišljaju. Riječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestano trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spaja nos i oko. Ponajbolji lijek za to je da se djecu uči higijeni.

Liječenje ove bolesti prirodnim lijekom

Za liječenje ove bolesti oka uzmite oblog od pamučne krpe i namočite ga domaćom rakijom šljivovicom te ga stavljajte na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držite otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruki oblog od pamučne krpe natopljene maslinovim uljem.

Taj oblog treba držati što duže, a najbolje je stavljati ga i držati preko noći. Ujutro, nakon što ste se probudili, mlakim čajem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se 5 g kamilice prelije sa pola litre proključale vode, čaj se odmah poklopi i pusti da se ohladi.

Posebno je važno izbjegavati svaki dodir nečistim rukama.

Pripremanje i primjena ljekovitog čaja: Ove ljekovite trave trebate jako usitniti i smiješati. Nakon toga uzmite 10 g mješavine trava i prelijte ih 1 litrom proključale vode i ostavite da se čaj hladi poklopljen. Hladan čaj procijediti kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Ujutro i uvečer mlakim čajem ispirati oči. Poslije toga vjeđe lagano namazati maslinovim uljem. Tijekom dana od istog čaja stavljati obloge na zatvorene vjeđe. Za obloge uzimati čiste pamučne krpe koje je potrebno češće mijenjati.

Pripremati lagani čaj od mješavine kamilice i kunice i piti ga dok je mlak, zaslađen medom, tijekom dana umjesto vode.
Upala šarenice oka - Što je i kako se liječi?
Šarenica je obojeni obrub zjenice a leži odmah iza staklaste rožnice. Zjenica je, u stvari, udubina u šarenici i ova je obavija poput prstena.

Upala šarenice vrlo je česta bolest a nastavlja se na upalu rožnice, tuberkulozu, uloge, reumatizam, šećernu bolest a ponajčešće sifilis koji za sobom ostavlja teške posljedice. Upala šarenice je teška bolest koja osim bolova u očima izaziva i bolove čela i glave. Oko je crveno i vrlo osjetljivo na svjetlost, a zjenica mutna i promjenjive boje. Najveća opasnost po oko nastaje kad se obrub zjenice slijepi s lećom, a to dovodi do sljepila. Stoga bolest ne smijemo uzimati olako.

Liječenje upale šarenice ljekovitim biljkama.

Ljekovite biljke potrebne za čaj: 20 g listova ženske bokvice, 20 g listova dunje, 20 g listova bijeloga sljeza, 20 g listova bokvice, 20 g cvjetova lipe i 20 g listova i cvjetova maline.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite biljke trebate jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati 1 minutu na tihoj vatri. Ohlađeni čaj procijediti te piti 3 puta dnevno, medom zaslađen, po 1 dl prije i poslije jela.

Oko trebate ispirati blagim čajem od mješavine jednakih količina vica i cikorije. Nakon toga na bolesno zatvoreno oko staviti obloge od pamučne krpe natopljene čajem. Preko noći staviti oblog od čistih pamučnih krpa namočenih u domaćoj rakiji šljivovici.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl