Treba znati kako i kada piti vodu

Svi već znaju da voda sačinjava 60% naše tjelesne mase. Gotovo svaki sustav u našem tijelu treba je kako bi normalno djelovao, svejedno, mnogi od nas ne unose dovoljno vode na dnevnoj bazi. Dehidracija može biti okidač za mnoge ozbiljne zdravstvene probleme - stoga je potrebno prepoznati prve znakove dehidracije kako bi se tijelo na vrijeme opskrbilo dovoljnim količinama vode. Međutim, ono na što nas rjeđe upozoravaju jest da vodu treba pametno konzumirati, piše zena.hr.

Mnogi ljudi imaju naviku piti vodu ili kakvu drugu tekućinu tijekom jela. Na taj način ˝podmazujemo˝ grlo da hrana lakše klizi u želudac. Međutim, ta navika razrjeđuje želučane kiseline što smanjuje njihovu efikasnost i usporava probavu.

Osim toga, pijenje hladne vode nakon obroka može zbilja naštetiti vašem zdravlju. Naime, hladna voda će očvrsnuti masne tvari koje ste upravo konzumirali i usporiti njihov metabolizam. Time se masne tvari talože u crijevima, mogu oštetiti crijevne resice i dovesti do razvoja bolesti tog dijela probavnog sustava.

Uz to, sporiji metabolizam djeluje na povećanje masnih naslaga što se odražava na ukupnu tjelesnu masu. Stoga se ne preporučuje piti vodu pola sata prije niti poslije jela. Nakon obroka najbolje je popiti toplu juhu ili mlaku vodu.

Kako biste spriječili dehidraciju, naučite njene znakove i nadomjestite vodu - naravno, na pravilan način.

Znakovi dehidracije:

1. Tamniji i gušći urin
Mokraća bi trebala biti prozirna - ukoliko je više nalik čaju znači da ste dehidrirani.

2. Suha koža
Kada je tijelo dehidrirano, na sve moguće načine će pokušat ˝uštedjeti˝ vodu. Glavni indikatori dehidracije su: suha i manje fleksibilna koža, tamni kolobari oko očiju i suhe usne.

3. Vrtoglavica
Zbog manjka vode u tijelu, organizmu je teže rasporediti ju ravnomjerno. Ukoliko vam se vrti kada naglo ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja - to može značiti da ste dehidrirani.

4. Konstipacija
Tijelo u dehidraciji apsorbira vodu iz crijeva te isušuje stolicu što otežava prohodnost crijeva.

Kako i kada piti više tekućine?

• Kada radite nešto što ubrzava vaš puls, poput vježbanja, gubite vodu. Na svakih sat vremena aktivnosti hidratizirajte se pijenjem čaše vode.

• Na svaku šalicu čaja ili kave popijte i čašu vode. Kofein djeluje tako da dehidrira tijelo i potiče izlučivanje tekućine.

• Pokušajte, što je više moguće, nadomjestiti vodu hranom. Brojno voće i povrće bogato je vodom. Lubenica, papaja, krastavac i celer samo su neki od njih. Njihovom konzumacijom ne nadomještate samo vodu već i natrij te kalij koji su jako korisni u prevenciji dehidracije.