Top namirnice koje su krcate solju i treba ih što manje jesti

pizza

Preporučena dnevna količina soli za odraslu osobu ne bi trebala prelaziti 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija. To je jedna čajna žličica. Djeci je dovoljan jedan gram soli na dan.

Većina ljudi unosi u prosjeku 9 do 12 mg soli na dan, što je dvostruko više od preporučenog unosa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Previše soli štetno je jer povećava krvni tlak te rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stručnjaci iz WHO-a procijenili su da bi se godišnje moglo spriječiti 2,5 milijuna smrti kada bi se konzumacija soli smanjila na preporučenu razinu.

Ovo su namirnice koje je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio kao iznenađujuće pune soli:

1. Peciva

Srednje veliko pecivo sadrži 470 mg natrija.

2. Žitarice

Zdjelica žitarica s obranim mlijekom za doručak ima od 200 do 250 mg natrija. Neke žitarice sadrže također i previše šećera pa se tako neprimjetno unosi i jednog i drugog bijelog otrova previše.

3. Hrana u konzervama

Sol je konzervans i zato ga konzervirana hrana sadrži u većim količinama. Pola konzerve graha sadrži u prosjeku 290 mg natrija. Šalica konzervirane mrkve sadrži 353 mg natrija, a svježe samo 88 mg.

4. Topla čokolada

Jedna šalica sadrži oko 200 mg natrija, što je oko 8 posto potrebnog dnevnog unosa.

5. Kruh

On je veliki faktor u dnevnom unosu soli jer ga jedemo više puta na dan. No ovisno o vrsti kruha razlikuje se i količina soli. Tako šnita bijelog kruha sadrži oko 170 mg natrija, a šnita kruha od cjelovitih žitarica 135 mg.

6. Kečap

Samo jedna žlica kečapa sadrži 167 mg natrija. Također sadrži i puno šećera.

7. Pizza

Obiluje solju jer na njoj imamo i kruh i sir i umak i salamu ili kobasicu koje su također pune soli. Procjenjuje se da pizza sa sirom sadrži 462 mg natrija. Kućne varijante pizze manje su slane jer vi birate sastojke. Za dodatno smanjenje soli stavite više povrća, a manje sira.

8. Kokice

Kupovne kokice krcate su solju. Samo 11 grama pečenih kokica sadrže 116 mg natrija.