Tetovaže mogu biti štetne, doznajte i zašto

tattoo

... i određene rizike za zdravlje. Ovo je za Dnevni avaz kazao prof. dr. Edin Suljagić, dermatovenerolog.

Ne testiraju se

- Postoje naznake da su boje koje se koriste u tom procesu, štetne po zdravlje. Velike kompanije proizvode, naime, tone različitih pigmenata, prije svega za industrijsku potrošnju, male firme otkupljuju takve proizvode i prerađuju ih u sredstva za tetoviranje. Takve supstance se ne testiraju za potkožnu upotrebu - rekao je dr. Suljagić.

Boje u tetovažama, dodao je, moraju biti drastično vodootporne, a to ih može učiniti opasnim, jer ih tijelo ne može samostalno rastvoriti. Prema najnovijim američkim studijama, samo dvije trećine boje ostaju pod kožom, a trećina dospijeva u unutrašnjost organizma. Ona odlazi u krv, u limfne čvorove, u organe i negdje se zaustavi, a niko ne zna gdje točno.

Nema garancije

- Situaciju komplicira i to što boje za tetoviranje i rizici povezani s njima nisu u dovoljnoj mjeri ispitivani na ljudima. Možda izazivaju rak, a možda i ne. Za sada se zna jedino da nema garancije da ne štete zdravlju - kazao je dr. Suljagić.

Istaknuo je kako prilikom tetoviranja postoji rizik od dobivanja infekcija, alergija...

Laserska intervencija

Uklanjanje tetovaža danas je moguće laserskom intervencijom. U tijeku laserskog tretmana dolazi do raspadanja pigmenta na molekularni nivo. Poslije dolazi do limfne drenaže pigmentnih čestica.

Laserski impuls mjeri se nanosekundama i za to vrijeme laser razvije temperaturu od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva. Posebno razvijen sistem hlađenja ohladi kožu tako da sam proces klijent osjeća kao peckanje.

Za profesionalne tetovaže potrebno je uraditi od 6 do 8 tretmana, a za amaterske od 2 do 4 tretmana. Period između tretmana traje najmanje 6 tjedana.