FOTO  Azra je prvi ženski tattoo majstor u BiH. Prvu je napravila s 14 godina, a danas nema rada koji ne može napraviti

azra, Sarajevo, tetoviranje, Bosna i Hercegovina

Kreativnost ima stotinu imena i stotinu načina da se pokaže. Jedno im je zajedničko, talent. I još jedno, to su volja i želja za napredovanjem i usavršavanjem. Ako su ograničene mogućnosti za učenjem, uporni nadilazi i te barijere.

Azra Fazlić iz Sarajeva je mladi i samouki tattoo majstor. Prvi susret s tetovažama je bio "online", da bi onda prerastao u čistu ljubav.

"S tetoviranjem sam počela prije 12 godina. Na televiziji sam gledala emisiju u kojoj se opisivao proces tetoviranja i na prvi pogled me je oduševilo i zaintrigiralo. Nekako sam uspjela nabaviti opremu i krenula sam učiti i raditi. Tada tetoviranje nije bilo popularno kao danas, pa su i informacije bile škrte i skromne", kaže Azra za Hercegovina.info.

S 13 godina je uradila prvi crtež na svom tijelu, a s 14 je napravila svoj prvi rad kao tattoo majstor. Kaže da su obje stavke bile veliki izazov. Prvo, što je to nešto što ostaje cijeli život. A drugo, samu sebe je iznenadila da joj je prvi rad tako dobro ispao i to joj je bio dodatni vjetar u leđa da se usavršava. A usavršavanje je bilo samo uporan rad, bez odustajanja. Škole za tattoo majstore nisu postojale, pa, kako kaže, da joj je umjetnička škola puno pomogla.

"Upisala sam Umjetničku školu, a nakon nje Akademiju likovnih umjetnosti i mislim da mi je ta vrsta obrazovanja značila, naročito jer sam slušala neke predmete koji su usko povezani s ovim poslom. Jer samo po sebi, tetoviranje i slikarstvo su slični. Treba znati nacrtati i precrtati motiv, te ga pravilno nanijeti na kožu i uraditi. Doslovno treba pretvoriti skicu u umjetničko djelo."

A njenih umjetničkih djela ima bezbroj. Sati i sati provedeni iznad papira sa skicama, stavili su je u red mladih tattoo majstora s velikim stažom. Crta sve. Kaže da je bilo izazovnih radova, ali uz pažnju i koncentraciju, uspjela ih je precrtati.

"Nije bilo radova, da na prvu kažem kako ja to ne mogu. Bilo je teških, jest, ali sam nadilazila te prepreke i odrađivala ih kako treba. Jer svaka tetovaža je priča za sebe. Danas postoji mnogo stilova u tetoviranju i mnoštvo motiva. Tako da su i želje klijenata različite. Sve zavisi od osobe koja se želi tetovirati i koliko je osvještena u tom pogledu. Najčešće se ponavljaju motivi imena, datuma i satova."

Azra, kao i sve mlade žene koje su se okušale u poslu koji je više popularan među muškom populacijom, sama "kopa i grabi" za svoje mjesto, ravnopravno sa svojim kolegama. Svojim radom može biti primjer i drugima da krenu i ruše predrasude.

"Nema puno žena u tattoo svijetu. Niti ja poznajem ijednu. U svakom slučaju, činjenica je da nas je mnogo manje u odnosu na muškarce i da bi bilo pohvalno da se taj broj što prije izjednači", jasna je Azra.

Svoju posvećenost je okrunila tattoo studijem i velikim brojem zadovoljnih ljubitelja tetovaža, koji svakodnevno posjećuju njen prostor. Za kraj, ima poruku za sve: "Bavljenje tetoviranjem traži mnogo odricanja, konstantnog rada i stopostotne predanosti. I zaista se, na kraju, isplati. Najbitnija je koncentracija u tijeku rada i uvijek morate dati sve od sebe i najbolje moguće idejno kreativno rješenje i ustrajati u radu. Apsolutno ništa ne treba shvaćati olako."

Rad, red i disciplina i rezultat je tu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.