Teflonske tave povisuju kolesterol kod djece

hrana, tave

Američki istraživači upozoravaju roditelje koji koriste popularnu teflonku za pečenje: njene su kemikalije štetne za djecu!

Hrana se ne lijepi za teflonske tave zbog perfluorooktanoične kiseline (PFOA), kojom je posuđe obloženo, a upravo je ova kemikalija bila predmetom istraživanja stručnjaka Sveučilišta West Virginia. Oni su ustanovili kako su mališani koji su imali najveću količinu PFOA u krvi također imali višu razinu ukupnog i lošeg kolesterola.

Iako znanstvenici ističu kako njihovi rezultati ne dokazuju kako izloženost ovoj kemikaliji uzrokuje više očitanje kolesterola, naglašavaju kako je ustanovljena poveznica.

Prethodna istraživanja nad životinjama su pokazala kako je perfluorooktanoična kiselina povezana s bolestima jetre, što bi moglo objasniti promjenom razine kolesterola.

Nezavisni stručnjak Sveučilišta u Rochesteru i stručnjak za toksine, Bernard Weiss, objasnio je kako je PFOA poznati neurotoksin: "Oni ometaju razvoj mozga, što ostavlja traga na bihevioralnim funkcijama kasnije, poput kognitivne izvedbe".

Nedavno je stigla vijest kako su teflonske tave počele izumirati: proizvođači imaju rok do 2015. godine kako bi u potpunosti promijenili tehnologiju proizvodnje teflona. Konkretnije, tvrtke bi trebale za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline.

K. Horvat / ordinacija.hr