Super trikovi kako zaustaviti nadutost i dobiti ravan trbuh

neugodni plinovi, nadutost,  intolerancija laktoze, adultna hipolaktazija, laktoza, Eliminacijska dijeta, alergija, alergija na hranu, žgaravica, lijek, problemi, žgaravica, lijek, žgaravica, jelo, žvaka, žvakaće gume, žvakanje, žgaravica, žgaravica, lijek, nadutost, smanjuje nadutost, stomak, žgaravica, lijek, žgaravica, lijek, Drevni lijek, žgaravica, žene, rađanje, žgaravica
Probavni sustav sastoji se od nekoliko različitih cjelina u okviru kojih se odvijaju različiti procesi, a svaki od njih podjednako je važan kako bi cjeloviti probavni sustav djelovao pravilno.

- Točnije, ako samo u jednom dijelu procesa postoje neki problemi, velika je vjerojatnost da probava u cjelini neće funkcionirati dobro. Pritom je važno imati na umu da i sami bitno utječemo na zdravlje dijelova probave te da lošim prehrambenim navikama možemo dovesti do niza problema - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

- Na primjer, ljudi koji jedu brzo, s nogu, tijekom obroka progutaju i puno zraka, koji može biti uzrok nadutosti i plinova. Dodatni problem izaziva i hrana koju niste dovoljno prožvakali. Tijekom žvakanja kroz slinu otpuštamo enzime potrebne za razgradnju namirnica pa pravilno žvakanje itekako utječe na to. Slično je i s ljudima koji se hrane neredovito, upozorava Sandra Marić Bulat.

Kad ne jedete cijeli dan i navečer navalite na sve što ste pronašli u hladnjaku, probavni sustav može imati problema s obradom velike količine hrane odjedanput jer želudac ne stigne proizvesti dovoljno kiseline i enzima za njezinu probavu. Tako se hrana dulje zadržava u probavnom sustavu te može doći do truljenja i stvaranja plinova koji mogu biti uzrok nadutosti i grčeva - napominje nutricionistica.

Važno je da ne preskačete obroke i da svaki obrok planirate tako da sjednete za stol i posvetite se samo jelu. Pokušajte usvojiti naviku brojanja zalogaja i žvakanja tako da svaki zalogaj prožvačete najmanje 30-ak puta. Možete uzeti upola manje zalogaje pa žvakati dok ne nabrojite do 15, kako biste bili sigurni da ste potaknuli proizvodnju probavnih enzima.

- Veliki problem može izazvati i nedostatak vlakana u prehrani, zbog kojega se hrana također ne probavlja dobro - upozorava nutricionistica.

24sata.hr