Što sve niste znali o omega-3 masnim kiselinama?

omega 3, masne kiseline, zdravlje, riba, bolesti srca i krvožilnih sustava, omega 3, omega 3 masne kiseline, zdravlje, Riblje ulje, Omega 3 i 6, omega 3, liječenja šećerne bolesti, pretilost, zdrave kiseline, omega 3 masne kiseline, Omega 3 i 6
O omega-3 masnim kiselinama već i ptičice pjevaju na grani, svi znaju da je riječ o masnoćama koje su dobre i poželjne za organizam, te da se nalaze u ribi i, naravno, u ribljem ulju. No, znate li zbog čega su one toliko dobre i zbog čega ih ljudi moraju uzimati? Poznato je da sprečavaju nastajanje srčanih bolesti, te ublažavanju simptome kada se već pojave, no jeste li znali da omega-3 masne kiseline mogu pomoći kod smanjivanja mogućnosti pojave te simptoma depresije, demencije, artritisa?

No, krenimo od početka! Ono što je jedna od najvažnijih činjenica kada su u pitanju omega-3 masne kiseline, jest da ih tijelo ne može samo proizvesti, nego ih je potrebno unositi hranom ili u obliku dodataka prehrani.

Tri oblika omege-3

Postoje tri oblika omega-3 masnih kiselina. Prvi oblik je eikozapentaenska kiselina (EPA), drugi dokozaheksaenska kiselina (DHA) i treći alfa-linolenska kiselina (ALA). Prve dvije kiseline imaju puno jači utjecaj na zdravlje organizma, te se u najvećoj mjeri mogu naći u ribi. ALA kiseline se pak nalaze u biljnom ulju, lanu, orasima, zelenom lisnatom povrću kao što su blitva, špinat i kelj. Tijelo samo može preraditi ALA u EPA ili DHA kiseline, no samo u malim i nedovoljnim količinama.

Protiv bolesti krvožilnog sustava

Kao što smo već naglasili, omega-3 masne kiseline zaista su broj jedan u sprečavanju pojave bolesti srca i krvnih žila. Konkretno, pomažu u smanjenju inflamatornih procesa unutar krvožilnog sustava, pomažu u sprečavanju pojave arteroskleroze, te ublažavanju simptoma aritmije srca. Također, omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji triglicerida koji isto tako utječu na pojavu srčanih bolesti. No, ako već bolujete od bolesti srca, prije nego što počnete u povećanoj mjeri trošiti omega-3, obavezno se savjetujte s liječnikom, jer može doći do povećanja i kolesterola.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u manjoj mjeri i u smanjenju krvnog tlaka, a ako ga uzimate putem hrane, izbjegavajte slaniju hranu, pa tako i slanu i dimljenu ribu. Prema tome omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju mogućnosti moždanog udara, jer sprečavaju začepljenje krvnih žila i regulaciji krvnog tlaka. Naime, u protočnim je žilama manja mogućnost da će ih krvni ugrušak začepiti i izazvati udar. No, s druge strane, omega-3 masne kiseline mogu pak imati utjecaj na krvarenja u mozgu, pa je potrebno savjetovati se s doktorom, posebno ako ste u rizičnoj skupini.

Pomažu i kod ADHD-a

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa. Kod poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju vrlo veliki utjecaj na razvoj mozga i općenito njegovu funkciju.

Kad je riječ o utjecaju omega-3 masnih kiselina na simptome demencije i drugih starosnih mentalnih bolesti, istraživanja nisu toliko konkluzivna, no indikacije postoje da su osobe koje su u prehrani imale više spomenutih kiselina rjeđe obolijevale.

Oprez pri konzumaciji...

Uz dodatke prehrani u obliku kapsula ribljeg ulja, najbolji način za konzumaciju omega-3 masnih kiselina je uvođenje ribe u prehranu i to na dnevnoj ili barem tjednoj bazi. Ipak, posebno trudnice, te roditelji male djece moraju pripaziti na vrstu ribe koju češće konzumiraju zbog prisutnosti žive. Obratite pozornost na tunu, morske pse, sabljarke, te skušu.

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, te sigurne od žive jesu losos, haringa, sardine, pastrve i inćuni. Njihova konzumacija preporučuje se barem dva puta tjedno

zena.hr