Stariji od 35 mogu smršavjeti pijući vodu

Nova studija s sredovječnim i starijim ljudima pokazuje da ispijanje dvije čaše vode prije obroka dovodi do unošenja manjeg broja kalorija i većeg gubitka kilaže nego kod onih koji ne piju vodu, prenosi www.net.hr

Nakon 12 tjedana na niskokaloričnoj prehrani grupa koja je pila vodu prije obroka izgubila je 7 kg, dok su oni koji nisu pili vodu prije obroka izgubili tek 3 kg.

"Prijašnje istraživanje je pokazalo da ljudi koji piju vodu prije jela unose 75 do 90 kalorija manje nego obično. Nova studija htjela je pokazati utječe li voda i na sveukupni unos kalorija tijekom dana," rekla je prof. Brenda Davy, sa sveučilišta Virginia Tech.

"Piti više vode je vrlo jednostavna strategija za gubitak težine. No nismo rekli 'Pijte više vode i masno tkivo će se topiti'. No za ljude koji uzimaju manje kalorija i slijede restriktivniju prehranu to može pomoći," rekla je prof. Davy.

Djeluje li pijenje vode i na dugoročni gubitak kilograma? Tim znanstvenika pratio je sudionike koji su pili vodu godinu dana i ustanovio da ne samo da se nisu udebljali već su nakon prekida dijete, a nastavljajući piti vodu, izgubili dodatne kilograme - u prosjeku oko 1 kg.

Nažalost, tim prof. Davy je uočio da voda nema utjecaj na unos kalorija kod onih u dobi od 18 do 35 godina, već samo na starije sudionike istraživanja.