Sredstva za čišćenje štete plućima kao kutija cigareta dnevno

sredstva za čišćenje
... probleme uglavnom kod žena nakon dugogodišnjeg korištenja sredstava za čišćenje.

Naučnici koji su sproveli studiju sugeriraju da sredstva za čišćenje treba izbjegavati. Bolje ih je zamijeniti mikrofiber tkaninama i vodom.

- Kratkoročno, ovi proizvodi utječu na nastanak astme, ali ne znamo kakav dugoročni utjecaj imaju - ističe profesorica sa Univerziteta Begeb Cecile Swans.

- Plašili smo se da toliko kemikalija, koje uništavaju disajne puteve iz dana u dan, iz godine u godinu, mogu da izazovu poremećaj funkcije pluća.

Studija je objavljena u časopisu ''Journal of Respiratory and Critical Care Medicine''.

Naučnici su nakon ispitivanja ustanovili da žene koje su redovno koristile kemijska sredstva za čišćenje unose u pluća manju količinu zraka.

Naučnici su istaknuli i da je njihovo istraživanje u nekim slučajevima bilo ograničano, pa tako broj muškaraca koji je bio izložen sredstvima za čišćenje bio je mnogo manji nego kada je riječ o ženama.

Kemikalije iz sredstva za čišćenje iritiraju osjetljivu sluzokožu koja oblaže pluća, što vremenom dovodi do trajnog oštećenja pluća.

- Poruka ove studije jeste da dugo korištenje ovih proizvoda prouzrokuje značajno oštećenje pluća - navodi autor studije.