Zabranjeno! Sredstva za čišćenje koje ne smijete zajedno kombinirati

žena čišćenje

1. Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake kemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korištenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinirati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne kemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju ili ispustiti pare štetne po zdravlje ukućana.

2. Hidrogen peroksid i alkoholni ocat

Kombinacija peroksida i octa česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i dišni sustav osobe koja stoji nad njime.

3. Izbjeljivač i alkoholni ocat

U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kućanstva, ali u praksi ista tvori plinoviti klor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem te pečenje i suzenje očiju.

4. Izbjeljivač i amonijak

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate s izbjeljivačem, jer u kombinaciji tvore kloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i plinoviti klor, a izaziva i bolove u prstima te nedostatak zraka u plućima.

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu kemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe dišnog sustava. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim kemijskim sredstvima, već samo vodom.

Izvor: zadovoljna.hr