Šparoga je u svijetu poznata pod latinskim imenom Asparagus officinalis

šparoga, bolesti srca i krvnih žila, vitamina K, osteokalcin, protein koji jača kosti, Vlakna u šparogi, Niske razine glutationa, Glutation, diuretik, giht, šparoga, Divlja šparoga, antioksidacijskia svojstva, antioksidans, antioksidansi, izvor vitamina , aspargin, šparoga, Njemačka, odlazak na rad u inozemstvo
Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama, što znači da je pogodna dijetalna namirnica.

100 g šparoga sadrži tek 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje na bolesti srca i krvnih žila. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina. Šparoga je jedan od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile. Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina - proteina koji jača kosti.

Vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma. Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem pa čak i smrću.

Glutation je važan u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. U laboratorijskim istraživanjima glutation je potpuno zaustavio umnožavanje virusa side.

Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl