Smršavite uz mediteransku dijetu

Naša svakodnevna prehrana ima mnogo elemenata mediteranske kuhinje, posebno primorska i dalmatinska kuhinja, za koju se može reći da i je mediteranska, ali isto tako sve hrvatske kuhinje, tijekom stoljeća pa tako i danas su podložne utjecaju različitih kultura i njihovih kuhinja, koje mijenjaju našu prehranu, piše zena.hr.

Mediteranska dijeta, jedna je od dijeta koja u posljednje vrijeme privlači sve više pozornosti, jer ne samo da je ukusna i što sadrži sve nama poznate i lako dobavljive namirnice, nego je poznata po tome što sadrži jela koja su puna nezasićenih masnih kiselina i antioksidansima.

Najviše namirnica mediteranske dijete odnosi se na svježe voće i povrće, zatim na proteinsku hranu, te žitarice. Bez obzira na prilično veliku količinu masnoća u hrani, radi se o nezasićenim mastima koje su dobre krvožilni sustav i općenito zdravlje tijela.

Ono što je važno naglasiti, a karakteristično je za mediteransku dijetu je da većina
jela se jede sirova, s vrlo malo termičke obrade, od začina koristi se samo malo soli, ali se koristi mnogo sviježeg začinskog bilja i začina.

S mediteranskom dijetom sve svoje sadašnje prehrambene navike ćete morati samo malo promijeniti, što vjerujemo neće biti šok za vaš organizam, a biti će itekako dobro za vaše zdravlje i naravno, gubitak kilograma. Primjerice, umjesto da jedete crveno meso, jesti ćete piletinu ili ribu. To ne znači da u potpunosti morate prestati jesti crveno meso, jesti ćete ga manje, a kada ćete ga spravljati biti će to na maslinovom ulju.

No, da ne duljimo, evo osnovnih smjernica mediteranske prehrane.

Svježe voće i povrće

Pobrinite se da u svoju mediteransku prehranu unesete čim više svježih i raznovrsnijih namirnica: patliđan, celer, batat, papriku, luk, grašak, brokula, artičoke, zelena salata, gljive, mrkva i rajčice, grožđe, trešnje, grejp, dinje, datulje, jabuke, naranče, breskve, jagode...

 

 

Perad i riba

Zamjena crvenog mesa s ribom i piletinom je prva preporuka koju ćete dobiti u mediteranskoj dijeti. Također, u tjedan dana smijete pojesti do sedam jaja, što uključuje i količinu koju ćete staviti u određena jela koja ćete spravljati.
Riba kao što je losos, tuna, skuša i tako dalje izvrstan su izvor omega3 masnih kiselina koje dokazano poboljšavaju stanje srca, te smanjuju razine triglicerida.

Zdrave masnoće

Većina domaćinstava kuha hranu na masti, maslacu, margarinu, suncokretovom ili biljnom ulju. No, u mediteranskoj dijeti morati ćete načiniti određene promjene kako biste smanjili unos nepotrebnih masnoća, a to ćete postići upotrebom isključivo maslinovog ulja. Maslinovo ulje koristite spravljajući bilo koju vrstu hrane: kruh, tjesteninu, prženo povrće, na salatu. Orašasto voće, također, je savršen izvor zdravih masnoća, a možete ih jesti sirove ili pak pržene staviti u određena jela.

Pića

S obzirom da se radi o mediteranskoj dijeti, alkohol nije zabranjen. Baš suprotno. Preporuča se jedna čaša crvenog vina na dan, za vrijeme glavnog jela. Nikako nemojte zaboraviti popiti minimalno šest čaša vode na dan!

Ono po čemu je mediteranska dijeta zaista savršena jer uključuje sve potrebne namirnice uključujući voće, povrće i meso, pa tako i deserte, što će vam pomoći da ostanete zdravi, siti i s vremenom - mršaviji.

Vježbanje

Uopće niti ne pomišljajte pridržavanja dijete, ako barem tri puta na tjedan po sat vremena nećete pokrenuti svoje tijelo i vježbati. Preporuka nutricionista je da se mediteranske dijete pridržavate šest tjedana, a nakon toga obavezno se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom, oko nastavka ovog tipa prehrane. Ovo zaista je zdrava i učinkovita dijeta, no ono što je važno da se strogo prodržavate njezinih pravila, ako želite zaista u šest tjedana biti fit.

 

 


Evo kako vam treba izgledati prehrana:

1. dan
Doručak: Jogurt od naranče
Ručak: Piletina s roštilja i kuhano povrće
Večera: Špinat i salata od škampa
Međuobroci: Dva reda tamne čokolade i keksi bez šećera

2. dan
Doručak: Müesli i mlijeko
Ručak: Pečena teletina i salata od fete
Večera: Losos s integralnim prepečencom
Međuobroci: Komad svježeg voća, keksi bez šećera sa cjelovitim žitaricama

3. dan
Doručak: Müesli s običnim jogurtom
Ručak: Piletina pržena na maslinovom ulju i zelena salata isto na maslinovom ulju
Večera: Tuna i prženi pinjoli
Međuobroci: Svježe voće i jogurt posipan s grožđicama

4. dan
Doručak: Müesli i mlijeko
Ručak: Salata od kuhane piletine i prženih kikirikija
Večera: Pržene kozice s patliđanima i prepečencom
Međuobroci: Čips od jabuke, dva reda bilo koje čokolade, sušene datulje

5. dan
Doručak: Müesli s običnim jogurtom
Ručak: Salata od lososa i artičoka te prženih bučinih sjemenki
Večera: Punjene lignje sa žara (punjene krakovima i začinima)
Međuobroci: Bademi, voće, jogurt posipan s grožđicama

6. dan
Doručak: Jogurt od naranče
Ručak: Pržena puretina i dvije srednje rajčice
Večera: Pašteta od tune na integralnom kruhu
Međuobroci: Voće i dva reda tamne čokolade

7. dan
Doručak: Tost s maslacem i pekmezom
Ručak: Pečena puretina i 50 g feta sira
Večera: Salata od morskih plodova
Međuobroci: Bademi, voće i dva reda bilo koje čokolade


Prilikom pripreme jela pustite maštu na volju, no ponavljamo još nekoliko važnih stvari. Koristite samo maslinovo ulje, jedite raznoliko i jedite umjereno i nikako ne moje zaboraviti vježbati.