Smanjite ili spriječite bolove u leđima

Kao jedna od najčešćih tegoba koja je dobrim dijelom posljedica suvremenog ubrzanog, stresnog načina života u kojem se rijetko prakticira vježbanje, tjelesna aktivnost, ali svi zato sjede dugo i nepravilno za računalom, javljaju se bolovi u leđima. Za neke je to tegoba zbog koje moraju potražiti pomoć liječnika ili se ako je riječ o manje izraženoj boljki, obraćaju fizioterapeutu kako bi pravilnim vježbanjem, redovitom tjelesnom aktivnošću, te promjenom načina sjedenja, držanja, pa često i položaja spavanja, pridonijeli zdravoj kralješnici. O tome kako smanjiti ili spriječiti bolove u leđima, s kojima se gotovo svatko barem jedanput susreo, za portal Žena.hr govori Višnja Faber, viši fizioterapeut, vlasnica fizikalne terapije Vertebra Forma.

Najčešći uzroci

„Nažalost, bolovi u leđima su bolest današnjice i sve su češći bez obzira na dob. Sve više populacije i mlađe životne dobi žali se na bolove, posebno u torakalnom (grudnom) dijelu kralješnice. Bolna leđa su tegoba, koja je posljedica načina života, tempa i stresa, s kojim se svakodnevno susrećemo. Položaj pred računalom, dugotrajno sjedenje na radnim mjestima, koje se proteže još iz školskih klupa, ubrzava deformiranje naših kralješnica, uzrokuje loše držanje i slabost muskulature. Samo pravilnim vježbanjem koje se provodi pod nadzorom fizioterapeuta, možemo otkloniti probleme deformacija, odnosno zaustaviti proces i ojačati mišiće, kako bi naša kralješnica bila što stabilnija, a time i bolovi manji, ili ih uopće ne bi bilo", ističe Višnja Faber.

Masažom protiv bolova

Našu sugovornicu pitamo koji se tretmani preporučuju kod bolova u leđima, te koliko su učinkovite masaže za uklanjanje tih tegoba ? „Osim vježbanja, vrlo su bitne i medicinske masaže kojima se opušta i prokrvljuje muskulatura, te se stvara osjećaj ugode i smanjuju se bolovi.Vježbati treba svakodnevno a masažu je potrebno uključiti bar jedanput tjedno. Masaže potiču cirkulaciju, i zajedno s vježbama su najvažnija preventiva, jer mogu spriječiti deformacije kralješnice, nakupljanje miogeloza i poboljšati cirkulaciju uz svakodnevno kretanje i duge šetnje prirodom. Ako bol u leđima perzistira, potrebno je krenuti i sa drugim oblicima fizikalne terapije, poput magneto terapije, elektro terapije, lasera ili ultrazvuka", objašnjava V.Faber.

Elektroterapija je procedura u kojoj se električna struja koristi u svrhu liječenja bolnih stanja. Ona smanjuje bol, uklanja otok i smiruje upalne procese. Laserska terapija je namijenjena za anti-upalne, regenerativne bio-stimulirajuće i analgetske tretmane.Terapija laserom stimulira sintezu kolagena ubrzavajući tako cijeljenje rana, ublažava bol (djeluje analgetski), smanjuje oteklinu, ima toplinsko djelovanje i povoljno djeluje na imunološki sustav. Kod magnetoterapije niskofrekventni magnetni valovi okupljaju se na oštećenim stanicama u organizmu i na taj način ih iscjeljuju, ubrzavajući cirkulaciju, metabolizam, a time i bržu izmjenu tvari. Primjenjuje se i u reumatologiji, te uspješno koristi među ostalim i kod svih deformiteta kralješnice, doznajemo u fizikalnoj terapiji Vertebra Forma.

Aktivnost je najbolja prevencija

Stručnjaci upozoravaju kako se najviše tegoba vezanih uz kralješnicu javlja upravo zbog nedovoljne tjelesne aktivnosti, za koju bi svatko ipak trebao i mogao naći vremena u natrpanom dnevnom ritmu punom stresa i nezdravih navika. Trebalo bi svakodnevno izvoditi vježbe za leđa i trbušne mišiće, te paziti na pravilno držanje tijela, i kad hodamo, i kad sjedimo, pri čemu leđa moraju biti ravna, glava uspravna. Kod nošenja i podizanja tereta posebice treba paziti na ispravno držanje.

(M.G.) zena.hr