Simpozij u Mostaru: Donijeti zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret
...upriličena konferencija za novinare tijekom koje je bilo riječi o zaključcima Simpozija specijalista javno-zdravstvenih disciplina FBiH koji je održan u Mostaru, kao i o ljudskim pravim na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

"Danas je pristup zdravstvenoj zaštiti jako otežan. Iako u BiH postoje zakoni o zdravstvenoj zaštiti i često govorimo o pravima pacijenata ali zaboravljamo na odgovornost pacijenta, odnosno građana ove zemlje za svoje zdravlje. Svaki građanin ove zemlje da bi unaprijedio svoje zdravlje mora o njemu da brine", kazala je prof.dr. Dragana Nikšić tijekom konferencije za novinare.

Pri tome, ona se osvrnula na problem pasivnog pušenja, istaknuvši kako je potrebno donijeti zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama kako bi se prestala ugrožavati prava nepušača. Dodala je kako je potrebno razumjeti pitanja ljudskih prava, ali kako je potrebno govoriti i o odgovornosti ljudi da pravilno koriste zdravstvenu zaštitu, prenosi Fena.

Nikšić je kazala kako je tijekom Simpozija dosta bilo riječi i o pitanju zdravlja najmlađe populacije, te o tome kako trenutno zdravstveni sistem rješava samo posljedice onoga što nastaje zbog nekorektnog ponašanja prema zdravlju.

"Politika u ovoj zemlji nije uopće politika u cilju zdravlja, to ću otvoreno reći, zato što odluke koje donose političari nisu dobre, misleći da odluke vezane za trgovinu nemaju veze sa zdravljem, a imaju itekakve veze. U svakoj trgovini, odnosno u većini trgovina, najbolji izbor jeste zapravo loš izbor. Tako se bočice s alkoholom nalaze pored blagajni i lako su dostupne kao i recimo čokoladice koje su jeftine i prihvatljive, a pri tome su loše kvalitete", kazala je Nikšić.

Dodala je kako svi koji donose odluke o nekim zakonskim dokumentima na prvom mjestu moraju misliti o zdravlju, posebice kada je riječ o hrani.

Ona je navela kako se tijekom Simpozija dosta govorilo i o zdravlju djece predškolskog i školskog uzrasta, o povratnicima i romskoj populaciji koja u epidemiologiji predstavlja "bure baruta" jer njeni pripadnici nisu adekvatno vakcinisani.

Tijekom konferencije za novinare nazočnima se obratila i prof dr. Fatima Jusupović koja je istaknula kako Simpozij održan u Mostaru zaslužuje veliku pažnju zbog toga što su tijekom njegova održavanja obrađivane i teme iz ekologije, a prikazani su i problemi iz oblasti ishrane i pitke vode.

"Kada se govorilo o pravima na vodu, hranu i zdravu životnu sredinu istaknuto je kako neadekvatna i nepravilna ishrana uzrokuje mnoga oboljenja. Predstavljeni su određeni radovi koji su ukazali na spomenutu problematiku i u našoj sredini. Naime, već imamo situaciju da imamo veliki broj djece u osnovnoškolskom uzrastu koja su gojazna, njihova ishrana nije odgovarajuća. Dopunski obrok u školi nije adekvatno reguliran i nije po higijensko sanitarnim principima", kazala je prof. dr. Jusupović.

Po njenim riječima na nivou države se mora organizirano pristupiti planiranju ishrane školske populacije. Ona je dodala kako su 1948 godine Ujedinjeni narodi definirali da je ishrana osnovno ljudsko pravo.

Govoreći o pravima na vodu prof.dr. Jusupović je kazala kako voda zauzima značajno mjesto u okviru ljudskih prava.

"Na planeti imamo do jedan posto raspoloživih količina pitke vode, ako tako malu količinu vode budemo kontaminirali dovest ćemo se u situaciju da nećemo imati dovoljne količine vode. Već imamo zemlje koje imaju negdje oko 19 litara vode dnevno na raspolaganju. Kako bi osigurali pravo na dovoljnu količinu vode mi moramo s jedne strane čuvati zdrave resurse vode a s druge strane nastojati poduzeti odgovarajuće mjere da postojeću količinu vode stavimo pod nadzor kako bi bili sigurni i zaštićeni od mogućih štetnih posljedica", kazala je Jusupović.

Obraćajući se nazočnima prof dr. Mediha Selimović Dragaš kazala je kako su građani BiH možda najčešće suočeni s kršenjem ljudskih prava u oblasti stomatologije, jer to područje zdravstva najčešće muči stanovništvo.

"Nedostupnost stomatološke zdravstvene zaštite za naše stanovništvo je bila jedna od osnovnih tema na održanom Simpoziju, a ta nedostupnost je vezana prije svega za nepostojanje zdravstvenog osiguranja. Činjenica je da 50 posto stanovništva u BiH nema zdravstveno osiguranje, kao i zbog nedostupnost stomatološke zdravstvene zaštite sa aspekta udaljenosti", kazala je Selimović Dragaš dodavši kako BiH nije ravnomjerno pokrivena s mrežom stomatoloških zdravstvenih ustanova.