Sezonsko je najzdravije: Pročitajte što bi trebali jesti tijekom listopada

povrće
... upadnu u rutinu, pa jedu istu hranu.

Nutricionisti kažu da, kada bismo jeli sezonske namirnice, hranili bismo se raznovrsno, jer namirnica, koja se uzgaja na prirodan način, ne može biti dostupna tijekom cijele godine.

Vodite li računa o sezonskoj prehrani, i kvaliteti namirnica, evo koje voće i povrće bi se trebalo naći na vašem jelovniku tijekom listopada.

Cvekla
Cvekla sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Jedite je u salati ili pripremite sok.

Brokula
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Repa
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Karfiol
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Bundeva
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Šljive
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan vitamina C.

Grožđe
Sadrži malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Narandža
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalijaa, odličan dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za pripremu deserta i dobro se slažu uz đumbir.

Jabuke
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su popularne za izradu kompota i džema.

Brusnice
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Faktor.ba