Sedam oraha dnevno čuva srce

orasi
Nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da smanji znakove starenja, zaštiti od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta raka!

Ubrzo nakon što je otkriveno da optimalna dnevna doza ovog voća može da spriječi razvoj srčanih bolesti, orasi su proglašeni "superhranom".

Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na samom vrhu liste najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo. Plod oraha sadrži visok nivo ulja, visoko-kvalitetnih proteina i ugljenih hidrata. Također je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, željezom i vitaminima B i C.

- Orasi su među najzdravijim namirnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Naše istraživanje je pokazalo da bi zdrava ishrana trebalo da uključuje veću potrošnju oraha - rekao je doktor Joe Winson za britanske portale.

Najbolji način da se orasi konzumiraju jeste da se jedu sirovi, jer pečenje smanjuje njihovu efikasnost, ističu naučnici. Velike količine alfa-linolenske kiseline u orasima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjuju rizik od srčanog udara i normalizuju krvni pritisak.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition navodi da konzumiranje oraha smanjuje LDL kolesterol, dok redovno konzumiranje može da smanji i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.