Evo zašto bi muškarci trebali jesti bademe, lješnjake, orahe...

orašasti plodovi, stres, Dobri za srce, Protiv raka, rak prostate, Brazilski orasi,  Vitamin E, orasi, imunitet, orašasti plodovi, zdravo srce, Zaštita od raka pluća, kolesterol, Zdrav mozak, smanjuje rizik, gušterača, orašasti plodovi, šećer, zdravlje, orašasti plodovi, orah, Sadržaj oraha, badem, omega 3 masne kiseline, orašasti plodovi, muškarci, istraživanje, orašasti plodovi, orasi, badem, grickalice, zdravlje, orašasti plodovi
Konzumiranje orašastih plodova značajno poboljšava broj i zdravlje spermija kod mladih muškaraca, pokazalo je novo istraživanje.


Rezultati studije "podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija", rekli su znanstvenici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerojatno plodni muškarci.

Moguća korist orašastih plodova za muškarce koji imaju problema s plodnošću tek se treba ispitati.

U istraživanju je sudjelovalo 119 muškaraca između 18. i 35. godine, koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Prva je grupa dnevno konzumirala 60 grama badema, lješnjaka i oraha, dok druga grupa nije konzumirala orašaste plodove.

Nakon 14 tjedana, prva je skupina imala značajna poboljšanja u broju, vitalnosti, pokretljivosti i obliku spermija, što su čimbenici koji utječu na plodnost muškaraca, navodi se u izvješću predstavljenom na konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Barceloni.


Također, grupa koja je konzumirala orašaste plodove pokazala je značajno smanjenje razine fragmentacije DNK spermija - parametra usko povezanog s muškom plodnošću.

Rezultati su konzistentni s ranijim istraživanjima koja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima poput vitamina C i E, selenom, cinkom i folnom kiselinom poboljšavaju kvalitetu spermija.

Orašasti su plodovi bogati tim nutrijentima.

Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.