SAVJETI Ako imate bolove u laktu, ovih nekoliko vježbi može pomoći da vam bude bolje

Bol u laktu vježba

Bol u laktu najčesće se javlja zbog ponavljanja istih pokreta u našim različitim aktivnostima ili zbog problema sa vratnim dijelom kičme. Često se javljaju potpuno isti simptomi kod onih koji zbog aktivnog bavljenja sportom imaju predispoziciju za oboljenja, ali i kod 'običnih' ljudi.

U najvećem broju slučajeva uzroci za bol u laktu su dvije vrste oboljenja poznatog kao epikondilitis: medijalni (golferski/bejzbol lakat) i lateralni (teniski lakat), i problem poznat kao sindrom kubitalnog tunela, prenosi Telegraf.

Medijalni epikondilitis (golferski lakat) izaziva bol od lakta do ručnog zgloba sa unutarnje (medijalne) strane lakta. Razlog je oštećenje tetiva koje savijaju ručni zglob prema dlanu. Lateralni epikondilitis (teniski lakat) je otok tetiva mišića koje savijaju ručni zglob od dlana.

Najčešći simptom je bol koji se proteže dužinom vanjske strane podlaktice i lakta. Kako se oboljenje pogoršava, bol je intenzivniji i ne javlja se samo kada imamo neku akciju ili pokret, već i kada mirujemo. Sposobnost stiska opada, pa tako, ako imamo teniski lakat, možda nećemo moći podići ni čašu sa vodom, ali ni da se počešljamo.

Kako liječiti bol u laktu

Za obje vrste epikondilitisa (i teniskog i golferskog lakta), najvažnije je da se u akutnoj fazi prestane sa repetativnim aktivnostima koje su najvjerojatniji uzrok problema. Također, metode liječenja su gotovo identične. Dijagnozu postavlja liječnik, a iako su simptomi uglavnom isti, neće svaka osoba odgovoriti jednako na svaki vid terapije, zato je i tu važan individualni pristup.

Za liječenje kada osjećamo bol u laktu se isključivo po savjetu stručne osobe uglavnom savjetuju hladne obloge, lijekovi iz NSAIL grupe, trakaste ortoze ili aplikacija kortikosteroida. Operacije se rade rjeđe. Neizostavni dio liječenja je fizikalna terapija pod nadzorom stručne osobe. Evo i nekoliko vježbi koje mogu olakšati stanje kod bola u laktu. Prije početka kućne terapije obavezno se posavjetujte sa liječnikom.

1. vježba: šta je osnovno što treba znati

Koju god od ovih vježbi da primjenjujete, trebala bi regija lakta biti potpuno ispružena, odnosno istegnuta. Za početak, dlan savijte ka podu. Druga ruka pomaže da ovaj položaj bude što stabilniji, a otpor maksimalan. Držite za početrak do pet sekundi, ako granica bola dozvoljava, pojačajte do 10.

Isti princip u drugom položaju, samo su prsti, odnosno dlan okrenuti ka gore. Istežite ih drugom rukom pažljivo, uz istezanje i zatezanje regije lakta.

2. vježba za bol u laktu

Čitava bolna ruka 'gleda' ka podu, a zdrava isteže prste. Brojite do pet, opustite, i ponavljate više puta. Granica bola govori možete li pojačati tempo.

3. vježba: konzerva kao pomagač

Puna manja konzerva je rekvizit u sljedećoj vežbi. Trebala bi moći stati u dlan, da je lijepo i lagodno obuhvatite prstima. Neka vam druga, zdrava ruka bude oslonac, a pokrete iz zgloba šake pravite naizmjenično ka gore, i ka dole.

4. vježba za bol u laktu

Ova vježba je nevjerojatno važna za opseg pokreta bolnog lakta. Pokušajte sa malim tegom do kilogram, a ako stanje dozvoljava i stručna osoba odobri, i sa 2 kg. Pokreti cijele ruke, iz ramena, lakta i šake su kružni, lijevo i desno, koliko vam prag bola dozvoljava. Kombinirajte, od po 10, do 20 puta, sa odmorom. Teg držite za kraj, ne za šipku na sredini.