S koliko godina počinjemo vidno starjeti?

No, kad zapravo počinjemo službeno stariti? I kako to možemo odrediti? Odgovore na ova pitanja dali su japanski znanstvenici. Čini se da je koban 35. rođendan. Oni navode da žene počinju službeno stariti s 35.09 godina, tj. proces starenja nastupa u prvim mjesecima 35. godine života. Do ovih zaključaka su došli proučavanjem ženine kože koja s godinama postaje tanja te dolazi do stvaranja bora.

Slika Treba uzeti u obzir da možda možemo otprilike odrediti kad počinjemo stariti, no da svaka žena to čini tek ili već sa 35 godina je ipak isključivo. Na proces starenja utječu brojni faktori. Neki od njih variraju od kulture do kulture, poput prehrambenih navika, dok neki ovise o individualnim faktorima, ali i o genima. Dovoljno je, primjerice, usporediti najbolju prijateljicu i sebe - slične životne navike i prehrana, a ipak vi izgledate mlađe. Na tu su utjecali geni.

Stručnjaci objašnjavaju da naše prehrambene navike kao i bavljenje sportskim aktivnostima najviše utječu na usporavanje, tj. ubrzavanje procesa starenja. Zdrava i raznolika prehrana, redovite sportske aktivnosti, dovoljan unos potrebnih vitamina, minerala i pojedinih flavonoida pozitivno utječu na održavanje mladolikog izgleda. Pretjerana konzumacija alkohola, pušenje, manjak korištenja sredstava za zaštitu od sunca, kao i pretjerano izlaganje sunčevim zraka i solariju, negativno utječu i ubrzavaju starenje.

Stručnjaci objašnjavaju kako u borbu protiv starenje treba započeti prije vidljivih znakova. Svakako se u najpoznatije "anti-aging" preparate ubrajaju kreme, a njihovim pravilnim odabirom može se koži itekako pomoći. Kako se medicina razvija, tako danas imamo velik izbor metoda za borbu protiv starenja. Unos hormona, piling, popularni botoks, fileri, plastične operacije, samo su neka od sredstava u moru metoda koje uspješno i manje uspješno usporavaju proces starenja.

IZVOR:M.D. budi.in