Rat protiv debljine: Za vitkost treba vrijedno vježbati, a ne gladovati

U Hrvatskoj trenutačno haraju dva nepoštedna rata: protiv korupcije i protiv sala! Cilj i sredstva su potpuno različiti, a zajednički im je jedino apsolutno neizvjestan ishod. Uz obeshrabrujuću statistiku New English Journal of Medicinea koja kaže da će najmanje 47 posto onih što sada gladuju uskoro biti teži nego prije blagdana tijekom kojih su nakupili višak težine, piše net.hr.

Lakši utezi - snažniji mišići!
Motivacije za mršavljenje nikad ne nedostaje. Uz alarmantna upozorenja kako 40 posto pretilih osoba ima bolesti srca i krvnih žila i da je pretilost u većem postotku uzrok smrtnosti nego pušenje, do alarmantnih činjenica da je višak kilograma dodatni čimbenik rizika povezan s dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila pa čak i nekim vrstama raka.

U pretilih muškaraca je, naime, znatno vjerojatnija pojava raka prostate, a u pretilih žena raka dojke, jajnika i maternice. U borbi za vitku liniju neprijateljem broj 1 katkada potpuno pogrešno proglašavamo masnoće. Ako je mast štetna, zašto je imamo? Jednostavno zato što je potrebna tijelu. Sloj masti ispod kože pomaže nam da sačuvamo tjelesnu toplinu, mast podupire i oblaže krvne žile i unutarnje organe. Prehrambena mast pomaže našim mišićima da učinkovito rade. Potkožna mast važna je za gipku kožu. Mnoga hrana koja sadrži masti opskrbljuje nas osnovnim hranjivim tvarima koje je teško dobiti iz drugih izvora. Stručnjaci smatraju da je nedostatak tjelesne aktivnosti uzrok dramatičnog porasta pretilosti. Naime, većina ljudi misli da se debljamo jer jedemo više, a zapravo, istraživanja pokazuju da se od sredine sedamdesetih konstantno smanjuje količina kalorija koju uzimamo hranom.

U Europi, recimo, dnevni unos kalorija smanjio sa 2.600 na oko 2.000. A pretilih Europljana sve je više?! Tjelesna aktivnost, sport i rekreacija sve češće se naglašavaju kao puno važniji faktor vitkosti nego gladovanje. Dovoljno je dnevnu vožnju automobilom do radnog mjesta zamijeniti pješačenjem od 20 minuta i izgubit ćemo 4 kg u godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjom vježbom nećete gubiti kalorije, ali ćete izazvati stimulaciju rada crijeva te snažnu masažu abdomena pokretima disanja i time pospješiti optimalnu probavu i razgradnju štetnih masnoća. Iz jednostavnog sjeda na petama, spustite glavu na pod i ruke s isprepletenim prstima blago potisnete uvis i naprijed. Potom udahnete, pa uz izdisaj savijete gornji dio tijela u jednu stranu (glava se ne miče!). Slijedi udisaj i vraćanje u početni položaj, pa istezanje u suprotnu stranu.