Rajčica je niskokalorična, ali i ljekovita. Jeste li znali ovo?

... sočnog ploda iz kojeg nam po bradi curi sok dok sjedimo u plićaku. Naravno, s godinama rastu kriteriji - i oni gastronomski i estetski - ali rajčica ostaje carica ljetnog stola.

Španjolci su tako svijet zadužili gazpachom, hladnom juhom od rajčice, dok je kod nas češća topla varijanta juhe, uz hladni sok od rajčice, ali i sve moguće ljetne salate u kojima je ovaj crveni plod glavni sastojak.

No rajčica ne služi samo za osvježenje već su dokazana i njena ljekovita svojstva. Ovaj je plod pun vitamina A, C, K, i vitamina B6, ali je također i izvrstan izvor kalija, minerala koji je ključan za rad naših mišića (nikada se ne smije zaboraviti da je i srce mišić), a upravo kalij, uz magnezij, ljeti najviše gubimo iz organizma zbog pojačanog znojenja na visokim temperaturama.

Rajčica sadrži i vrlo važan fitonutrijent zvan likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su dokazala da konzumiranje rajčice za 29 posto smanjuje rizik izloženosti srčanim oboljenjima, a kako je riječ o niskokaloričnoj namirnici (17,6 kalorija na 100 grama), uz nju se i gube kilogrami.

Uz to rajčica regulira probavu, sprečava negativno djelovanje bakterija, ali i potiče stvaranje karnitina - tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju pa stručnjaci naglašavaju da dijeta uz veći unos rajčice (samo s malo soli) za 30 posto povećava topljenje kalorija.

Uz to ova namirnica prerađivanjem (sušenjem, ukuhavanjem ili pasiranjem ) ne gubi svoje nutritivne vrijednosti pa je ona zapravo i važan sastojak zimnice. Stoga, ako vam se čini da je prevruće za kuhanje zimnice, sjetite se da je sada ponuda rajčica najbogatija, ali i onog osjećaja ljeta koji se dogodi kada šalša zamiriše u hladnom zimskom danu.