PRVO DOZVOLE, ONDA PLANOVI Stranački poduzetnici prvo grade i dobiju dozvole, onda ih se uplanjuje

Niko Marušić Marinada

Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara za vrijeme bivšeg gradonačelnika je izdao investitoru Niki Marušiću osnivaču nekoliko tvrtki (Marinada d.o.o Široki Brijeg, Marinada d.o.o Mostar, Vinine d.o.o., Grozd d.o.o), inače direktoru Fonda za zaštitu okoliša HNŽ dozvole za građenje tvornice za preradu rajčice na lokaciji 3228/7 K.O Čule, Mostar iako na navedenoj lokaciji ne postoji detaljni regulacijski plan.

Izmjenama i dopunama prostornog plana Grada Mostara 2012. godine Gradsko vijeće je usvojilo odluku o formiranju poslovne zone Miljkovići, ali detaljni regulacijski plan za poslovnu zonu nikada nije donesen i usvojen, a kako je Marušić mogao dobiti dozvole znaju samo HDZ, Marušić i bivša gradska vlast.

Niko Marušić Marinada

Naime, na lokaciji 3228/7 K.O Čule, gdje se izgradila tvornica za preradu rajčice, ne postoji detaljni regulacijski plan pa samim time je prekršen zakon. Stoga se osnovano sumnja u zlouporabu položaja i ovlasti prilikom izdavanja dozvola za građenje navedenog objekta.

Kazneno smo ga prijavili

Sve ovo temelj je kaznene prijave koju smo kao portal podnijeli u listopadu prošle godine. Da je naša prijava itekako utemeljena govori činjenica da je za narednu sjednicu GV Mostara planirano usvajanje regulacijskog plana Miljkovići, što praktično potvrđuje da su dozvole izdane bez plana za taj dio grada. Štoviše, na performansu koji smo svi pratili lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Andrej Plenković položili su temeljac za tvornicu, a u 2023. se usvaja regulacijski plan za izgradnju tvornice koja je već izgrađena.

Niko Marušić Marinada

Niko Marušić Marinada

Tvornica stagnira već godinu dana, ništa se ne radi, sve suprotno svim optimističnim najavama Čovića i gostiju. Marušić je pod pokroviteljstvom stranke dobio i razvojni kredit, gdje je sam sebi bio jamac.

Projekt koji se javnosti prezentirao kao zajednički s Podravkom završiti će se kreditom Razvojne banke u iznosu od 1.4 milijuna maraka.

Niko Marušić Marinada

“Uknjižuje se založno pravo na nekretnini upisanoj u A listu, vlasništvo založnog dužnika GROZD d.o.o Široki Brijeg, a radi osiguravanja potraživanja založnog vjerovnika nastalog na temelju Ugovora o kreditu zaključenog između korisnika kredita Marinada d.o.o Mostar, sudužnika Konherc d.o.o Mostar i založnog vjerovnika Razvojna banka Federacije BiH Sarajevo, temeljem kojeg se vjerovnik obvezao da će korisniku kredita odobriti kredit u iznosu od 1,4 milijuna marama za izgradnju objekta za preradu i sušenje voća I povrća u iznosu od 253.756 maraka i za nabavu opreme – ekološka linija za preradu i sušenje voća i povrća u iznosu od 1.146.244 marke”, čita se iz zk upisa.

Sam sebi bio jamac

Premda se stječe dojam da je ovdje u igri više tvrtki, treba kazati da je osnivač i direktor tvrtke Grozd Niko Marušić, direktor tvrtke Marinada Široki Brijeg Niko Marušić, te osnivač tvrtke Marinada Kruševo Niko Marušić, gdje su pravne osobe osnivači  Konherc i Najvest.

Sukladno navedenom Niko Marušić je direktor tvrtke Grozd koja je založni dužnik direktoru Niki Marušiću i Marinadi za kredit Razvojne banke, a sudužnik mu je suosnivač Marinade Konherc. Sve te tvrtke, koje imaju manje zaposlenih nego osnivača, i njihova uvezanost u jednoj te istoj osobi nisu sporni Razvojnoj banci da odobri kredit od 1.4 milijuna maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.