Prepeličja jaja samo su jedna od mnogih jestivih vrsta jaja

Prepeličja jaja , zdrava hrana, zdrava namirnica, vitamin b, Prepelica
Ona su i jedan od rijetkih izvora životinjskih proteina koji nisu mesni. Više je razloga zašto pokraj kokošjih jesti i prepeličja jaja. Prvi od njih je taj da je u nekim krajevima svijeta zapravo teško pronaći kokošja jaja.


Prepeličja jaja mogu se pronaći na svim kontinentima i često su uobičajenija od kokošjih. Ona su vrlo mala, u prosjeku dvostruko manja od kokošjih, ali sadrže jednaku količinu hranjivih tvari. Ipak, potrebno ih je konzumirati u većim količinama za jednake količine nutrijenata.

Prepelica je mala ptica iz porodice fazana, najmanja iz reda kokoši, poznata upravo po tome što nese jajašca. No osim na farmama peradi, možete je naći i kao metu u rekreativnom lovu na divljač. Ornitolozi upozoravaju na njezinu ugroženost.

Nutritivni profil i zdravstvene prednosti prepeličjih jaja

Kao i mnoga druga jaja, i prepeličja sadrže mnogo hranjivih tvari i za organizam neophodnih elemenata. Među njima su proteini, fosfor, kalij, kolin, željezo, selen i vitamin A. One sadrže i zasićene masne kiseline, a imaju višu razinu kolesterola od običnih kokošjih jaja.

To je zbog toga što imaju veći omjer žumanjka prema bjelanjku nego druge vrste jaja. Tome unatoč, nemaju puno kalorija.Također, pogodna su za one koji su alergični na obična kokošja jaja. Osim toga, vrlo su ukusna.

Neke od najznačajnijih zdravstvenih prednosti ovih jaja su sposobnost poboljšanja vida, poticanje rasta i regeneracije tkiva, jačanje metabolizma i imuniteta, smanjenje krvnog tlaka i sprječavanja kroničnih bolesti.


Liječe kašalj i astmu te ublažuju alergije

U Aziji se stoljećima koristi kao jedan od tradicionalnih dodataka prehrani i lijekovima za mnoge bolesti dišnog sustava. Ova su jaja prirodno bogata ovomukoidom, proteinom koji u tijelu djeluje kao prirodni anti-alergen. Stoga, ako pate od zagušenja, upale ili drugih simptoma alergijskih reakcija, prepeličja jaja vas mogu vratiti u ravnotežu.

Poboljšavaju vid i zdravlje očiju

Vrlo visoka razina vitamina A u prepeličjim jajima štiti vid i održava zdravlje očiju. Antioksidativna aktivnost vitamina A može pomoći u smanjenju makularne degeneracije i sprečavanju razvoja katarakta.

Potiču rad metabolizam

Raspon vitamina B u ovim jajima uzrokuje povećanu metaboličku aktivnost cijelog tijela, uključujući hormonalnu i enzimatsku funkciju. Osiguravajući zdrave tjelesne procese i funkcije organa, prepeličja jaja mogu biti daleko više od ukusne poslastice.

Povećavaju energiju i pomažu kod niskog šećera u krvi

Doručak bogat proteinima i željezom preporučuje se onima koji pate od ovisnosti o kofeinu i drugim stimulansima koji im pomažu da ostanu budni i reguliraju razinu energije. Željezo je prijeko potrebno onima koji imaju nizak šećer u krvi.

Smanjuju krvni tlak

Povišena prisutnost kalija u ovoj vrsti jaja podrazumijeva sposobnosti smanjenja krvnog tlaka, jer ovaj mineral djeluje kao vazodilatator te potiče cirkulaciju krvi u tkivima širenjem krvnih žila.


Uravnotežuju kolesterol i smanjuju šanse za moždani ili srčani udar te artritis

Zasićene masne kiseline koje se nalaze u prepelicama mogu pomoći kod kroničnih stanja i ravnoteže između dobrog i lošeg kolesterola. Također, zahvaljujući visokoj količini kalija u ovoj vrsti jaja, ako ih uključite u prehranu, imat ćete manje šanse da vas iznenade problemi s krvožilnim sustavom.

Pomažu u detoksifikaciji organizma

U svijetu punom toksina, zagađivača i teških metala, morate misliti na to kako povremeno očistiti svoj organizam. Istraživanja su pokazala da ubacivanje ovih jaja u prehranu može pomoći u uklanjanju toksina iz krvotoka, jer ona pomažu smanjiti veličinu bubrežnih i kamenaca mokraćnog mjehura.

Zdrava su za prostatu

To je zbog velike količine proteina, fosfora i vitamina. Ove hranjive tvari prijeko su potrebne za normalnu funkciju prostate.

Zdrava su za kožu i kosu

Uključivanjem prepeličjih jaja u vašu svakodnevnu prehranu djeluje protiv starenja vaše kože, čini je sjajnijom, a naposljetku i regenerira stanice vaše kože.

Pomoć u trudnoći

Fosfor, vitamini B, minerali, proteini i mnoge druge hranjive tvari u prepeličjim jajima korisne su za rast i razvoj fetusa. Manjak samo jednog elementa može biti poguban za dijete u utrobi.