Prehranom protiv povišenog kolesterola

Zdrava hrana
Proizvodi od punomasnog mlijeka u tom slučaju nisu dobri.

S proizvoda poput sladoleda ili punomasnog sira prebacite se na dijetne jogurte ili na manje bogate mozzarella sireve.

Izbjegavajte prerađene mesne proizvode

Kobasice, salame, hrenovke i slični proizvodi loše će utjecati na razinu kolesterola, kad ih kupujete tražite one s manje masnoća poput pilećih hrenovki i kobasica.

Pomfrit treba izbjegavati

Kaže se da je pomfrit pravi ubojica. Ne postoji gotovo ništa gore što možete učiniti za povišeni kolesterol od naručiti veliku porciju pomfrita.

Tropska ulja

Kokosovo ulje, avokadovo i sl. Iako razina lošeg kolesterola u njima varira pokušajte ih zamijeniti uljima koja sadrže zdravije masnoće poput maslinovog.

Kolači

Kolači, posebno tvornički upakirana slatka peciva i kolači.


Ali postoje i namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola. Ovo su neke od njih, pa ih ukomponirajte u svoju prehranu.

Bademi su dobri

Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.

Zobena kaša za dobar kolesterol

Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće. Morski plodovi neće štetiti krvnim sudovima

Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama spada u skupinu namirnica poznatih po „dobrim" masnoćama, a posebno riba poput lososa i tunjevine.

Crveno vino

Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.

Soja

Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.

 

biljke-kao-lijek.blogspot.nl