Prave zaštite od meningokoka nema

goroneja, bolest,  meningokoka, meningokokne infekcije,  infektolog
Od teške meningokokne infekcije u nedjelju je u Općoj bolnici Bjelovar, unatoč svim naporima liječnika da joj spase život, umrla 11-godišnja djevojčica. Priopćili su to jučer iz bjelovarske bolnice, kamo je djevojčica stigla u popodnevnim satima u nedjelju, a prema podacima kojima u bolnici raspolažu, prije dolaska desetak je dana povremeno imala povišenu temperaturu uz nespecifične simptome, zbog čega je liječena kod kuće. U bolnici kažu da je djevojčica zaprimljena u izrazito narušenom općem stanju, a unatoč terapiji stanje joj se rapidno pogoršavalo.

Uz konzultaciju dežurnih infektologa Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu, bjelovarski liječnici dogovorili su prijem na Kliniku te organizirali hitni transport djeteta. Kako se stanje i dalje pogoršavalo, pozvan je i anesteziološki tim za pratnju. Tijekom pripreme za transport, u 19,40 sati, djevojčici se stanje dodatno pogoršalo, izgubila je svijest i došlo je do zastoja srca i disanja te je medicinski tim odmah započeo s kardiopulmonalnom reanimacijom. Nažalost, neuspješno. U 20,40 sati proglašena je smrt djeteta

- Unatoč svemu poduzetom, klinički procjenjujemo da je uzrok teška meningokokna infekcija i brzoprogresivna septikemija, gdje je nažalost smrtni ishod veći od 90 posto - stoji u priopćenju iz OB Bjelovar. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o djevojčici iz okolice Čazme.

Upalna reakcija
Meningokokna sepsa ozbiljno je stanje izazvano bakterijom meningokoka koja ulazi u krv, gdje izaziva snažnu upalnu reakciju, a prenosi se kapljičnim putem. U Hrvatskoj se godišnje registrira 30-ak slučajeva meningokokne infekcije, a stopa smrtnosti je između pet i 10 posto. U slučaju razvoja sepse, i do 95 posto. Prema podacima HZJZ-a, u 2016. godini u Hrvatskoj su zabilježena tri smrtna slučaja od meningokokne sepse, a godinu ranije jedan. Pojava ove bolesti, kažu liječnici, nije razlog za paniku, niti znak da bi se bolest mogla proširiti među djecom.

- Svake godine nekoliko osoba u Hrvatskoj umre od meningokokne sepse. Najčešće su to djeca i adolescenti, a ne može se predvidjeti kad će se i gdje pojaviti - kaže Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike »Dr. Fran Mihaljević«. I ova se zaraza prenosi kapljičnim putem, ali to ne znači da će svatko tko se zarazi imati težak i po život opasan oblik bolesti. Kod nekog se bolest ne razvije, a klinička slika bolesti može ići od posve blagog oblika bolesti pa sve do teške sepse - objašnjava Tešović. »To je bolest koja se ne može spriječiti, to je pitanje nesreće«, dodaje.

Bez pravog odgovora
Karakteristični su simptomi bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje, osip... Djeca predškolske i školske dobi zaražena meningokokom žale se upravo na jake bolove u nogama, a uobičajeno je i loše opće stanje koje se razvije u svega nekoliko sati. Već nakon šest sati od pojave prvih simptoma, po tijelu se pojavi osip, što je znak za uzbunu.


Ipak infektolog Tešović nema pravog odgovora na pitanje kad bi roditelji s djetetom koje ima neke od navedenih simptoma trebali otići liječniku. »To je pitanje na koje ni nakon 30 godina rada u Infektivnoj klinici ne mogu dati odgovor«, veli Tešović te zaključuje kako prave zaštite od meningokoka nema. »To je pitanje nesreće«, zaključuje.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđuju da su u riziku od zaraze samo osobe u najbližem kontaktu s oboljelim, dakle obitelj ili vrtićka grupa, odnosno razred u kojem je oboljelo dijete boravilo, pa se njima najčešće daje preventivna antibiotska terapija. Prema riječima dežurne epidemiologinje Goranke Petrović, liječničku bi pomoć trebalo što prije potražiti u slučaju rapidnog pogoršanja bolesti, koje je sve lošije iz sata u sat.