POMAŽU ORGANIZMU Mnogi bacaju banane čim se ukažu mrlje, a one su tada još zdravije

POMAŽU ORGANIZMU Mnogi bacaju banane čim se ukažu mrlje, a one su tada još zdravije
Ilustracija

Banane sadrže idealan spoj ugljenih hidrata i minerala (poput kalija i magnezija). Usprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje. Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška koju ljudi često prave. 

Mrlje ne znače da su banane loše naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu spriječiti nastanak kancerogenih oboljenja, a postoji i još veliki broj razloga zašto je dobro jesti prezrele banane jer one na tijelo utiču vrlo pozitivno, prenosi B92.

Zrele banane djeluju poput laganog antacida. Neutraliziraju kiseline i opuštaju organe za varenje. Jedna banana nakon bogatog jela može spriječiti tegobe u području usta i grla kao što su gorušica i nadimanje.

Poboljšavaju rad crijeva

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže materije koje pokreću crijeva.

Poboljšavaju raspoloženje

Banane sa mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženje i omogućava lako upadanje u san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezij i kalij – koji su zaslužni za dobro funkcioniranje nervnog sistema.

Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom trebaju što je manje moguće unositi natrij jer namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrijednosti krvnog pritiska. Umjesto toga treba jesti namirnice bogate kalijem – poput prezrelih banana – kako bi se normalizirao pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Daju energiju

Banane jako brzo zasite. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportaši često jedu banane za brzi oporavak). Tjelesna izdržljivost se pojačava djelovanjem glikemijskih ugljenih hidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kalij dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezij iz banane djeluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

Povećavaju nivo željeza

Željezo je jedan od sastavnih dijelova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kisika u tijelu. Banane sa smeđim mrljama bogate su željezom i jako su dobre protiv anemije.