Pod stresom sam !

Je li stres tihi ubojica modernog doba ili izmišljotina farmaceutske industrije?

Ako u zadnje vrijeme često izgovarate dobro nam poznatu rečenicu: Pod stresom sam. - vrijeme je da uzmete pauzu i posvetite se SEBI.

Što je stres?

Danas za sve što nas muči, ne ide nam od ruke ili nešto treće, krivimo stres. Nema najtočnije i sveobuhvatne definicije stresa, ali možemo reći da je on odgovor našeg tijela na bilo kakav zahtjev koje ono nije u mogućnosti izvršiti. Uzroci mogu biti različiti, svatko od nas ima svoj 'okidač'. Stres se također opisuje kao negativan osjećaj koji može imati utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje. Drugim riječima, stres je stanje ili osjećaj u kojem se osoba nalazi kada smatra da zahtjevi u bilo kojem trenutku njezina života premašuju osobna i društvena sredstva koja ima na raspolaganju.

Simptomi ove 'bolesti modernog doba'

Neki od fizičkih simptoma stresa su: glavobolja, ubrzan rad srca, ukočenost vrata i ramena, ubrzano disanje, bolovi u želucu praćeni mučninom, pojačano znojenje...

U psihičke simptome stresa ubrajamo: nervozu i iscrpljenost, teško koncentriranje na zadatke koje moramo obaviti, prevelika zabrinutost oko nečega... Svi psihički simptomi se odražavaju na način našeg razmišljanja, na ponašanje i na raspoloženje.

Kako ga spriječiti i liječiti?

Zahvaljujući evoluciji, čovjek je najprilagodljivije biće i naučio se nositi s raznim promjenama - isto je moguće i sa stresom. Svaki dan posvetite SEBI određeno vrijeme. U tim svojim trenucima razgovarajte sa sobom, sredite svoje misli, zapitajte se koji su vam prioriteti u životu, koji je najvažniji zadatak koji morate obaviti taj dan i slično.

Ako vam je lakše, sve o čemu razmišljate, sve ono što vam se mota po glavi zapišite na komad papira. Na taj ćete način vizualizirati svoje misli i lakše ih organizirati.

Jedan od najbržih i najučinkovitijih načina uklanjanja stresa je pravilno disanje. Kada osjetite da ste pod stresom jednostavno duboko udahnite i kratko zadržite dah, pa ga lagano ispustite. Dok izdišete zamislite kako sva napetost i loša energija izlaze iz vas.

Ne smijemo zaboraviti na važnost redovne prehrane. Tri glavna obroka na dan zajedno s međuobrocima, održat će razinu šećera stabilnom, a vi ćete biti puni energije.

Poznato je, a sigurno ste i sami primjetili, da glazba smanjuje stres i potiče relaksaciju. Napravite si playlistu koja vas najviše opušta, uronite u toplu kupku i uz svijeće se prepustite ritmu da vas vodi...

Još jedan način za izbacivanje ne samo stresa, već i svih negativnih emocija i viška energije (ako ga imate naravno) je fizička aktivnost. Bilo da se odlučite za vježbanje, plivanje, trčanje, boks, ili laganu šetnju, primjetit ćete razliku i osjećat ćete se bolje, oslobođeno.

Ekstra savjet

Tamna čokolada i seks. ;)
Par kockica tamne čokolade zbog flavonida će učiniti čuda po pitanju stresa.
Seks je između ostaloga poznat po tome što je izvor endorofina - hormona zadovoljstva. A još ako završi s orgazmom, nitko sretniji i opušteniji od vas.

Dakle, više seksa = manje stresa! :)

Ponekad je stres neizbježan, a tada se ne trebate truditi da ga smanjite - kroz neke stvari jednostavno moramo proći.

Važno je da se naučite nositi sa situacijom u kojoj se nađete i izvučete ono najbolje iz nje - kako kaže poslovica: "Svako zlo za neko dobro".


Izvor : female.hr