Planiranje obroka i napast zvana slatkiši

Ako tako nastavite, za mjesec dana uspjet ćete u svojim namjerama da "stešete" nekoliko kilograma viška, piše trigon.hr

No, onda se dogodi nešto neočekivano - u hladnjaku vas dočeka komad slasne torte - i tada sve pada u vodu, a još niste ni večerali. Nije stvar u tome da ni po koju cijenu ne smijete jesti slatko i kalorično, već u kojem dijelu dana ćete to jesti. Ukoliko većinu dnevnih kalorija konzumirate tijekom večernjih sati, za očekivati je da ćete usput "pokupiti" nekoliko kilograma viška. To je stoga što naš metabolizam radi sporije pri kraju dana, a posebno kada spavamo. Zbog toga se ono što pojedemo kasnije navečer u tijelu taloži kao masno tkivo.

Najbolje rješenje pomoću kojeg ćete izbjeći kasno prejedanje je da ne dolazite kući s posla praznog želuca. Najlakše ćete se prejesti upravo onda kada vam je razina šećera u krvi preniska, što se najčešće događa onda kada se ne najedete dovoljno tijekom dana. Zapravo, najidealnije bi bilo kada biste tijekom dana svaka tri do četiri sata jeli manje obroke. To znači da trebate doručkovati, ručati i između obroka pojesti voće, salatu, žitarice i slične manje obroke koji sadrže ugljikohidrate s niskim glikemičkim indeksom jer se sporije probavljaju. Također, 50 do 70 posto dnevnih kalorija trebali biste konzumirati prije večere.

Uz sve to, vrlo je važno unaprijed planirati obroke i uvijek pri ruci imati dovoljno tekućine, poput obične ili mineralne vode, svježe iscijeđenog soka od voća ili povrća, hladni nezaslađeni čaj i sl. jer kada često mislimo da smo gladni, zapravo nam samo nedostaje tekućine.

Vrlo važno je ograničiti količinu slatkiša, sladoleda i ostalih "napasti" koje smiju prijeći prag vašeg doma. I zapamtite, nikada ne "čistite tanjure za djecom. Ono što ona ne mogu pojesti, radije bacite nego da vi postanete koš za otpatke".

Znači, radili ste osam sati, došli kući, napravili večeru, počistili, nahranili djecu i stavili ih na spavanje. Nije nimalo čudno što se želite nagraditi i uživati u nečemu barem na kratko. Probajte s malim komadićem dobre, tamne čokolade, ali probajte odoljeti napasti da je pojedete cijelu. Čim ste pojeli mali komadić, izađite iz kuhinje i operite zube kao znak da je ste za taj dan završili s hranom.

Također, zapamtite da nagrada ne mora uvijek dolaziti u obliku omiljene hrane, već da to može biti i opuštajuća kupka, film ili knjiga koju već dulje vrijeme planirate pročitati... Nakon toga najmanje sat vremena prije spavanja ne pijte puno tekućine, kako se ne biste često budili zbog odlaska u zahod, a na kraju "zalutali" u kuhinju... Umjesto toga se dobro naspavajte, a sljedeće jutro većinu dnevnih kalorija konzumirajte prije zalaska sunca.

I na kraju, nudimo vam nekoliko prijedloga malih, ali zasitnih obroka:
- komad purećih prsa s prepečencem ili rižinim krekerom
- graham pecivo s maslacem ili maslacem od kikirikija
- zdjelica juhe od graška
- kriška kruha sa sirnim namazom i komadom dimljenog lososa
- zdjelica kuhanih žitarica (pšenice, zobenih ili kukuruznih pahuljica) s mlijekom ili jogurtom
- oko 100 grama kukuruznog tortilla čipsa s malo ljutog umaka
- mozzarela sir s rajčicom, prepečenim kruhom i malo maslinovog ulja