Pitaš li se koji su to znakovi upale u tijelu - odgovor je jednostavan

bol u stomaku

Masne naslage oko struka - jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao salo oko struka.
Masne stanice potiču stvaranje kemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće oko trbuha imaš, to je veći rizik od kroničnih upala. Štoviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti "šlauf" oko struka smatraju glavnim "leglom" upala koje dovode do brojnih krvožilnih bolesti. Povišen šećer - na upalu upućuje i visoka razina šećera u krvi, koja povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, s druge strane, povećava razinu destruktivnih molekula koje se nazivaju "age" molekule i povezuju se s bržim starenjem organizma.

Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u prehrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobivamo bore i podočnjake. Te molekule otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u tijelu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog podrijetla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, fast fooda, trans masti i umjetnih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj. Guliver/Shutterstock

Probavni problemi - muče li te probavni problemi, plinovi, proljev, nadutost ili zatvor, imaj na umu da oni mogu proizaći iz upaljenog, pretjerano propusnog crijeva koje omogućava otrovima iz organizma da izađu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u tijelo. Isto tako, mučnina, žgaravica te bol u predjelu trbuha ne moraju nastati zbog loše prehrane, stresa, lijekova ili viroze, već mogu ukazivati na neki upalni proces. Riječ je o gastritisu - upali želučane sluznice, koja, ako se ne liječi, može postati vrlo bolna. Ako osjećaš spomenute promjene, potražite pomoć liječnika opće prakse.

UPALA MJEHURA Zašto se s toplijim mjesecima povećava rizik od upale mjehura?  Bol u mišićima i zglobovima - normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, no ako traju dulje vrijeme ili se javljaju bez nekog posebnog razloga i to može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i hvatištima tetiva mogu upućivati na upalu živca ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Umor - stanice zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu proizvoditi energiju, koja je čovjeku potrebna da bi normalno funkcionirao. Kao rezultat toga javlja se osjećaj teškoga umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako si prošle noći dovoljno spavala.

Problemi s mokrenjem - osjećaj kao da moraš mokriti, iako to ne uspijevaš ili mokriš otežano uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale mjehura. Ti simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa, koji ne bi smjeli ignorirati, jer ako se ne liječi, upala mjehura može izazvati upalu bubrega te zahvatiti i druge organe. Akne, crven mrlje na koži - mnogi liječnici koji se bave prirodnim metodama liječenja kažu kako su crvene mrlje, prištići i akne na koži samo vanjski znak unutarnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestiraju unutar organizma.

Iritacije oka - mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vjetrom, predugim korištenjem kompjutora ili raznim ozljedama.

Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebali bi trajati kratko i stanje oka se ne bi smjelo pogoršavati. No ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može biti pokazatelj upale. Najčešća je upala oka - konjunktivitis.