Bolovi, depresija...Znate li što vam se događa ako sjedite 8 sati na poslu?

Bolovi, depresija...Znate li što vam se događa ako sjedite 8 sati na poslu?

Sjedilački način života itekako je opasan po zdravlje, pokazuju to brojne studije. Osim sjedenja u uredu, mnogi nakon posla sjede u autu i kasnije pred TV-om.

Vjerojatno već osjećate bolove u leđima i vratima, a dugotrajno sjedenje može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Ovo biste trebali znati ako imate posao u uredu i sjedite satima...

Bolovi u vratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledanje u zaslon laptopa tijekom dana može uzrokovati jake bolove u vratu i kralježnici. To se događa zato što je potrebno više mišića da drži vrat pod kutom od 30 stupnjeva nego kada gledate ravno. Trebali biste postaviti zaslon tako da je sredina zaslona u razini s bradom. Na taj način nećete morati savijati vrat za rad na laptopu.

Nedostatak koncentracije

Višesatno sjedenje tijekom dana ograničava protok krvi, što rezultira manjim dotokom kisika u mozak. To može biti uzrok ako se teško koncentrirate. Pokušajte se kretati koliko god možete. To će vas učiniti učinkovitijim i moći ćete se bolje koncentrirati. Prošećite nakon svakog sata sjedenja i ustanite svaki put kada vam zazvoni mobitel i pričate s nekim.

Depresija

Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Preventative Medicine, žene srednjih godina koje sjede dulje od sedam sati dnevno, imaju veći rizik od depresije u usporedbi s onima koji sjede četiri ili manje. Uključite 30 minuta šetnje svaki dan u svoju rutinu jer ljudi koji neko vrijeme provode u prirodi i na zraku privlače manje negativnih misli.

vecernji.ba