Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

Na taj način vjerojatno im činite više štete nego koristi. Postoje, naime, vježbe koje štede vaše zglobove, a samo vježbanje može olakšati bol. To dobro znaju osobe koje imaju reumatoidni artritis, piše Zadovoljna.hr.

I istraživanja su dokazala pozitivan učinak vježbanja na kroničnu bol u zglobovima, a smanjivanje boli, između ostalog, omogućava bolju kvalitetu života. Naravno, ako imate problema sa zglobovima trebate paziti prilikom odabira aktivnosti.

Stručnjaci osobama s problematičnim zglobovima, između ostalog, preporučuju aerobne vježbe kao što su hodanje, plivanje ili biciklizam. No, prije započinjanja bilo kakvog treninga obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zapamtite da probleme sa zglobovima u pravilu ne biste trebali koristiti kao izgovor da ne vježbate. Upravo suprotno, oni vam trebaju biti motivacija da se pokrenete. U nastavku donosimo pet aktivnosti kojima se možete baviti bez straha za vaše zglobove. Osim što su dobre za vaše zdravlje, dodatan plus svakako su im potrošnja kalorija i oblikovanje tijela.

1. HODANJE (340 kalorija u sat vremena - brzi hod)

Hodanje je besplatno, hodati možete gotovo svugdje i nije vam potreban nikakav poseban trening. Prije tri godine objavljeni su rezultati malenog istraživanja provedenog među osobama s reumatoidnim artritisom koje je pokazalo da su se osobe koje su u svoju rutinu uvele hodanje tri do četiri puta tjedno osjećale bolje od osoba koje nisu hodale. Među ostalim prednostima hodanja je gubitak težine, smanjivanje stresa i poboljšanje zdravlja srca.

2. PLIVANJE (500 kalorija u sat vremena - lagano plivanje)

Voda je odlično mjesto za rastezanje mišića i umirivanje zglobova, zato ne čekajte ljeto da biste zaplivali nego, ako imate tu mogućnost, otiđite na bazen. Na bazenu možete plivati, a ako postoji ta opcija, upišite se i na vježbanje u vodi. Osim što će boravak u bazenu dobro djelovati na vaše zglobove, plivanje također pomaže u kontroli tjelesne težine, poboljšava raspoloženje i san i dobro je za cjelokupno zdravlje.

3. BICIKLIRANJE (oko 220 kalorija u sat vremena lagane vožnje)

Bilo da koristite sobni bicikli ili ste u prirodi, bicikliranje je izvrsna vježba koja ima niz koristi, a između ostalog odličan je izbor za pojedince koji imaju problema sa zglobovima jer su prilikom bicikliranja težina tijela i opterećenje svedeni na minimun, odnosno težina tijela raspoređena je na nekoliko točaka.

4. PILATES (između 150 i 250 kalorija u sat vremena)

Ako ste osoba koja ne može vježbati sama i treba motivaciju, a imate problema sa zglobovima, pilates može biti dobar izbor. Radi se o aktivnosti koja se fokusira na jačanje tijela, a vježbe koje se izvode olakšavaju bol u zglobovima. Pilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je ravna postura tijela koje izgleda čvrsto, osjeća se revitalizirano i pokreće se s lakoćom.

5. JOGA/THAI CHI (od od 250 do 400 kalorija u sat vremena)

Obje ove aktivnosti kombiniraju duboko disanje, protočne pokrete, nježne poze i meditaciju. Povećavaju fleksibilnost, ravnotežu i raspon pokreta te istovremeno smanjuju stres. Posljedica oštećenih zglobova često mogu biti narušena koordinacija, svijest o položaju, ravnoteža i povećan rizik od pada, a joga i thai chi su vježbe koje poboljšavaju svijest o tijelu, a to onda može poboljšati koordinaciju i ravnotežu te osjećaj o tome gdje su zglobovi smješteni (propriocepcija).

POŠTUJTE I PAZITE SVOJE TIJELO

Bez obzira koja vježba će biti vaš izbor, bitno je da poštujete i pazite svoje tijelo. Za postizanje značajnih rezultata bitno je redovito vježbati. Naravno da će neki dani biti bolji od drugih kada su u pitanju vaši zglobovi pa intenzitet vježbanja prilagodite vašem stanju.

Nekoliko stvari može vam dodatno pomoći da vaše vježbanje bude što ugodnije: odabir odgovarajuće obuće koja će vam pružiti zaštitu i ravnotežu, korištenje prostirke koja se ne kliže i nošenje udobne odjeće koja se brzo suši. Dodatna motivacija može biti glazba, a najveća motivacija neka vam bude vaše zdravlje.