Ovih pet dijeta će biti najpopularnije u 2018. godini

dijetalna hrana
dijetalna hrana
... portal usnews.com.

1. Daš dijeta

Daš dijeta je namijenjena ljudima sa visokim krvnim tlakom, a bazira se na uporabi voća, povrća, integralnih žitarica, slabih proteina i mlijeka sa niskim sadržajem masti. Osobe koje su na ovoj dijeti treba da izbjegavaju zasićene masti, sokove sa šećerom, slatkiše, punomasne mliječne proizvode i neka ulja i da jedu manje začinjenu hranu.

2. Mediteranska dijeta

Navike prema hrani koje imaju stanovnici mediteranskih zemalja povezuju se sa njihovim zdravljem i dugovječnosti.

Obroci podrazumijevaju voće, povrće i zdravu masnu hranu kao što su riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.

3. Fleksitarian dijeta

Nastala spajanjem riječi fleksibilna i vegeterijanski, ova dijeta ohrabljuje ljude da što više koriste povrće u svojoj ishrani ali ne podrazumiijeva izbacivanje mesa u potpunosti iz ishrane.

4. Dijeta bodovanja

Dijeta bodovanja je jako popularna dijeta, promoviraju je poznate osobe kao što je Oprah Winfrey.

Radi po sistemu bodovanja hrane, gdje svaka namirnica ima određen broj poena, a svaka osoba ima ukupan zbir koji svaki dan treba da cilja. Zdravija hrana nosi manje bodova, a satkiši više bodova. Svi se zajedno sabiraju do zadatog cilja za svaki dan.

5. Volumertijska dijeta

Osobe koje su na volumetriskoj dijeti paze na energetsku vrijednost hrane koju unose, odnosno broj kalorija u određenoj količini hrane. Hrana koja ima veliku energetsku vrijednost ima i dosta kalorija u maloj količini hrane, dok hrana sa malom energetskom vrijednosti ima malo kalorija u većoj količini hrane.