Ove su navike glavni krivac za naš umor

umor, krivac, navike, znakovi, metabolizam

Ležite u krevetu dodatnih 20 minuta buljeći u mobitel

Prva stvar, nije problem u mobitelu - već u ostanku u krevetu.

"Krevet je namijenjen za jednu glavnu stvar: spavanje", kaže dr. Raj Dasgupta sa Američke akademije medicine spavanja. "Ako ostanete ležati u krevetu, mozak dobiva informaciju da je vrijeme za spavanje, a ne za početak dana."

Još je gore ako ponovno zaspite. Ako se vaših "još samo 10 minuta" pretvori u sat vremena, probudit ćete se iz REM faze sna umjesto iz faze laganog sna iz koje bi se inače probudili.

Buđenje iz dubokog sna učinit će da se osjećate umornije od nekoga tko je spavao puno kraće od vas, ali se probudio iz laganijeg sna.

Zaključak: Kad se probudite - ustanite iz kreveta.

Tuširate se navečer

Vrući tuš opušta mišiće, ispire stres, i... uspavljuje vas, zar ne?

Dr. Dasgupta tvrdi da je upravo suprotno. Iako vam možda ne djeluje da će vas vrući, opuštajući tuš nakon buđenja razbuditi, hoće.

Dok tonete u dubok san, temperatura tijela se smanjuje, stoga "vrući tuš prije spavanja ima jednak učinak kao da vježbate po noći", kaže dr. Dasgupta. "To je loša ideja jer se temperatura tijela povećava i potrebno je duže vrijeme da se rashladite i zaspite."

S druge strane, topli tuš ujutro podiže temperaturu, puni vas energijom i razbuđuje.

Prijašnje studije tvrde da hladan tuš popravlja raspoloženje ljudima koji pate od depresije, a kupanje zimi smanjuje umor.

Iako još nije jasno koja je idealna temperatura za podizanje energije, jedna stvar je sigurna: Trebate se tuširati ujutro. Mijenjajte temperaturu vode kako biste vidjeli koja vas razbuđuje.

Ne provodite dovoljno vremena na svježem zraku

Plavo svjetlo pomaže kod razbuđivanja jer smanjuje razinu melatonina, hormona koji potiče san. A najbolji izvor je sunce.

Sunce također emitira vitamin D koji je ključan za energiju. Istraživanje je pokazalo da ljudi s deficitom vitamina D pate od kroničnog umora, a uzimanje tog vitamina podiže energiju.

Iako Zeratsky tvrdi da je najbolje izaći na sunce po potrebnu dozu, vitamin D možete uzeti i u obliku dodatka prehrani.

Nećete odmah osjetiti poboljšanje, ali će vam se s vremenom regulirati razina energije.

Izvor: cosmpolitan.hr