Otkriveno zašto smo ovisni o siru

sir, ovisnost, otkriće

U istraživanju su koristili Ljestvicu ovisnosti o hrani Sveučilišta Yale, čija je svrha izmjeriti u kojoj je mjeri osoba ovisna o određenoj vrsti hrane te su ustanovili da posebno jaku ovisnost izaziva konzumacija sira jer ta namirnica sadrži protein kazein iz mlijeka.

Naziv kazein potiče od latinske riječi ''caseus'' što znači sir. Riječ je o supstanciji čijim se zgrušavanjem omogućuje proizvodnja sira te predstavlja njegov temeljni protein. To je sporo razgradiva bjelančevina koja je korisna i igra veliku ulogu u prevenciji propadanja mišića.

Znanstvenici su objasnili da se ova kemijska supstancija veže na opioidne receptore u mozgu, koji se uglavnom nalaze u središnjem živčanom sustavu i u probavnom sustavu, a oni se povezuju s ovisnošću. Ustanovili su i da se prerađena hrana češće povezuje s ovisničkim ponašanjem, s obzirom na to da je najteže odreći se namirnica koje sadrže puno masnoća, a među njima prednjači sir.

U prvom dijelu istraživanja sudjelovalo je 120 studenata koji su morali odabrati jednu od 35 namirnica različite nutritivne vrijednosti, a u drugome 384 osobe kojima su prikazane iste namirnice poredane prema prehrambenoj vrijednosti.

Znanstvenici su ustanovili da je hrana koja je sadržavala puno masnih tvari bila povezana s problematičnom prehranom bez obzira na to jesu li sudionici istraživanja bili ovisni o hrani. "Hrana bogatija mastima predstavljala je jednak problem svim sudionicima studije, bez obzira na to jesu li bili podložni simptomu ovisnosti o hrani", objasnila je jedna od autorica studije, Erica Schulte.

Sir, poput ostalih mliječnih proizvoda sadrži kazein u velikim količinama. Kad stigne do probavnog trakta, ispušta opijate koji se zovu kazomorfini, a oni "uistinu djeluju na receptore dopamina i stvaraju ovisnost", potvrdila je prehrambena stručnjakinja Cameron Welles za Tech Times. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Public Library of Science One.

Izvor: vecernji.hr