Orasi snizuju tlak osobama koje su izložene stresu

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Penn, oni koji imaju visoku razinu lošeg kolesterola, a bili su na dijeti bogatoj orasima, imali su u stresnim situacijama niži tlak.

Sudionici istraživanja morali su održati trominutni govor ili uroniti jednu nogu u ledenu vodu, što oboje potiče stres. Oni koji su tri tjedna bili na dijeti bogatoj orasima imali su niži krvni tlak. Ovo je prva studija koja je pokazala ovakve rezultate, piše dalje.com.

Testiranje je obavljeno u trima skupinama - u jednoj su bile osobe koje nisu konzumirale orahe, u drugoj su konzumirale orahe i ulje od oraha, a u trećoj orahe i ulje od sjemenki lana. Ulje sjemenki lana nije utjecalo na snižavanje tlaka, ali je pomoglo protiv upala u arterijama. Ovo također može pomoći u snižavanju rizika od srčanih bolesti.

Sve osobe koje su konzumirale orahe tijekom tri tjedna imale su niži tlak kad su bile izložene stresu. Znanstvenici koji su proveli istragu, prenosi Daily Mail, tvrde da bi isti učinak orasi, odnosno omega 3 masne kiseline u njima, imali i na svakodnevni stres.