Pročitajte koje su vrijednosti krvnog tlaka zbog kojih se treba zabrinuti

Pročitajte koje su vrijednosti krvnog tlaka zbog kojih se treba zabrinuti

Niski tlak može se javiti kod trudnica, osoba koje imaju problema s endokrinim sustavom (na primjer, kada postoji nadbubrežna insuficijencija ili niska razina šećera u krvi, kod gubitka krvi (zbog povrede ili tijekom menstruacije), teške alergijske reakcije ili dehidracije, pa o tome treba voditi računa.

NISKI TLAK, SAVJET: OSOBAMA KOJE PATE OD NISKOG TLAKA PREPORUČUJE SE PIJENJE ČAŠE CRNOG VINA NAKON GLAVNOG OBROKA U DANU TE JUTARNJE KAVE. NJIHOVA BI SE PREHRANA TREBALA BAZIRATI NA JUHAMA I IZOTONIČKIM NAPICIMA, BOGATIM ELEKTROLITIMA. DA BI PRAVILNO IZMJERILI TLAK SJEDNITE SA OPUŠTENIM RUKAMA I NOGAMA I OPUSTI SE NEKOLIKO MINUTA. TADA IZMJERITE TLAK.

Pod niskim tlakom podrazumijevaju se sve vrijednosti niže od 110/60 mmHg, Za prvi stupanj hipertenzije računaju se vrijednosti tzv. gornjeg tlaka (sistolički tlak) između 140 i 159 mmHg te vrijednosti donjeg, dijastoličkog tlaka između 90 i 99 mmHg.

Te vrijednosti ovise o nizu faktora, primjerice o spolu i dobi, dobu dana tijekom kojeg se obavilo mjerenje, zatim o stupnju aktivnosti i ukupnom zdravstvenom

VISOKI TLAK, SAVJET: STRES JE JEDAN OD GLAVNIH UZROČNIKA VISOKOG TLAKA, PA ĆE KORISTITI AKO NAUČIŠ NEKU TEHNIKU OPUŠTANJA. DOBRO RJEŠENJE MOŽE BITI I AROMATERAPIJA: UPALI LAMPICU U KOJU SI DODALA NEKOLIKO KAPI ULJA LAVANDE ILI SE OPUSTI U KUPKI S MALO ULJA KAMILICE.