Istraživanje pokazalo: Nizak krvni tlak može spriječiti Alzheimerovu bolest

Ako ste među ovima posljednjima, stiže dobra vijest za vas. Istraživanje je pokazalo kako nizak tlak može spriječiti razvijanje Alzheimerove bolesti.

U istraživanje su znanstvenici uključili više od devet tisuća osoba u dobi starijoj od 50 godina. Pokazalo se da osobe koje u prosjeku imaju niži tlak od 120, imaju za petinju niži rizik od oboljevanja od Alzheimerove bolesti i problema s pamćenjem.

Oko 15 posto ispitanika ima manji rizik od razvijanja demencije, navodi se u zaključcima. Liječnica Dr Maria Carrillo, vodeća znanstvenica pri Alzheimer's Association, istaknula je kako ovo saznanje može biti jako korisno za unapređenje kvalitete života miijuna ljudi diljem svijeta.

Sudionici kojima "gornji" tlak ne prelazi 120, imali su za 19 posto manje rizika od kognitivnih promjena koje uzrokuju razvoj demencije. Prošle je godine u SAD-u prepravljena definicija heipertenzije, odnosno, snižena je vrijednost visokog krvnog tlaka sa dotadašnjih 140mmGH na 120mmGH.

I Nacionalni Institu za zdravlje i brigu iz UK-a najavili su da će odllučiti ove godine hoće li i oni uvesti ovu promjenu, što bi značilo dostupnost lijekova za viski krvnitlak za dodatnih 14 milijuna pacijenata.

Visoki krvni tlak pogađa više od polovice odraslih osoba starijih od 50 i više od tri četvrtine starijih od 65.