Orašasti plodovi smanjuju rizik od raka gušterače

orašasti plodovi, stres, Dobri za srce, Protiv raka, rak prostate, Brazilski orasi,  Vitamin E, orasi, imunitet, orašasti plodovi, zdravo srce, Zaštita od raka pluća, kolesterol, Zdrav mozak, smanjuje rizik, gušterača, orašasti plodovi, šećer, zdravlje, orašasti plodovi, orah, Sadržaj oraha, badem, omega 3 masne kiseline, orašasti plodovi, muškarci, istraživanje, orašasti plodovi, orasi, badem, grickalice, zdravlje, orašasti plodovi
Štite gotovo sve organe - od srca do mozga, a prema najnovijim istraživanjima njihovo konzumiranje samo nekoliko puta tjedno za trećinu smanjuje rizik od raka gušterače. Harvardska škola za javno zdravstvo iz Bostona istraživanjem je došla do zaključka da konzumiranje orašastih plodova dvaput ili više puta tjedno za više od trećine smanjuje rizik od raka gušterače. U Velikoj Britaniji se svake godine čak osam tisuća ljudi suoči s dijagnozom raka gušterače, žlijezde koja luči probavne enzime i dva vrlo važna hormona - inzulin i glukagon koji reguliraju razinu glukoze u krvi. Uzrok je uglavnom nepoznat, iako pušači mogu imati nešto veći rizik kao i oni koji imaju dijabetes ili su imali kronični pankreatitis - upalu gušterače koja uzrokuje razaranje egzokrinog dijela gušterače uz rezultantnu fibrozu i deficit egzokrine funkcije gušterače. Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih od svih tumora, ubija 97 posto svojih žrtava u roku od pet godina dok mnogi žive samo nekoliko mjeseci.

Grickanje orašastih plodova samo dvaput dnevno može smanjiti rizik od razvoja jednog od najsmrtonosnijeg oblika raka. Rezultati istraživanja ulijevaju nadu u prevenciji bolesti koja ima vrlo visoku stopu smrtnosti. Tim s Harvarda proveo je istraživanje na više od 75 tisuća žena, uspoređivali su potrošnju orašastih plodova među onima koji imaju rak gušterače i zdravim dobrovoljcima. Rezultati su pokazali da konzumiranje orašastih plodova dva ili više puta tjedno spušta rizik od tumora za 35 posto u odnosu na one koje su ih rijetko ili ih nikada nisu jeli. Čak i kada su imali druge čimbenike koji nose povećan rizik - bilo da je riječ o prekomjernoj težini ili dijabetesu - orašasti plodovi su i dalje imali značajne blagodati na njihovo zdravlje.

Zdravo srce

Svi orašasti plodovi, bilo da je riječ o lješnjacima, bademima ili orasima, pridonose zdravlju srca. Zdrave grickalice sadržavaju tzv. zdravi kolesterol koji ima zaštitnu ulogu u pogledu srca i krvožilnog sustava. Orašasti plodovi imaju i aminokiseline koje također pridonose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Zaštita od raka pluća
Prehrana bogata pistacijama može pružiti zaštitu od raka pluća, pokazalo je veliko američko istraživanje. Znanstvenici pojašnjavaju kako se pravo blago krije u vrsti vitamina E koji se pokazao kao ključna zaštita od karcinoma.

Kolesterol
Šaka oraha dnevno tjera loš kolesterol. Jedno američko istraživanje dokazalo je da redovita konzumacija oraha uistinu djeluje na nezdravi kolesterol i to tako što ga postupno smanjuje.

Zaštita od raka prostate
Brazilski orah koji sadrži selen može pružiti određenu zaštitu od uznapredovalog raka prostate, pokazalo je jedno istraživanje. Uočeno je da muškarci s visokim razinama selena pružaju bolji otpor stanicama karcinoma.

Zdrav mozak
Zahvaljujući zdravoj dozi vitamina E, većina orašastih plodova smatra se i superhranom za mozak. Zahvaljujući svojim sastojcima, orašasti plodovi mozak održavaju mladim i funkcionalnim pa nema problema s pamćenjem i koncentracijom. Dokazano je i da orasi mogu poboljšati radnu memoriju.

Muško reproduktivno zdravlje
Dokazano je da orah može imati utjecaj na kvalitetu sperme. Pistacije pak mogu imati ulogu u smanjenju erektilne disfunkcije, otkrilo je nekoliko istraživanja.

tinktura.com