Oprez: Deset namirnica koje ubrzavaju starenje

Donosimo popis hrane koju bismo trebali svesti na najmanju moguću mjeru, ako već nemamo snage izbjegavati je:

Šećer

Nekoliko je razloga zašto nas konzumiranje šećera čini starijima. Šećer se veže na kolagen, što kožu čini neelastičnom. Gubitak elastičnosti kože doprinjet će dubljim borama i starijem izgledu.

Energetska pića

Energetska pića oštećuju zubnu caklinu osam puta više od ostalih gaziranih pića. Zubi izgledaju žuto i nezdravo, objasnio je dr. Oz, a znamo što lijep osmijeh čini licu.

Sol

Sol dehidrira tijelo, a kad smo dehidrirani, postajemo umorni, a tako i izgledamo. I još k tome, višak soli loše utječe na bubrege, uzrokuje visok krvni tlak te ometa metabolizam kostiju.

Kava

Kava i kofeinski proizvodi također dehidriraju tijelo, uzrokujući da izgledate umorno i ispijeno.

Slatkiši

Šećer u industrijskim slatkišima uzrokuje upale u tijelu i čini da koža izgleda naborano i staro.

Trans masti, pržena hrana

Kao i šećer, višak trans masti uzrokuje da koža izgleda tvrda i nefleksibilna. Trans-masti, koje su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji, (margarini kojih ima u gotovo svim grickalicama i ostaloj prženoj hrani), začepljuju i ukrućuju arterije i krvne žile, što kožu čini starom.

Alkohol

Konzumiranje previše alkohola dehidrira tijelo i uzrokuje bore, gubitak kolagena, crvenilo i natečenost, demontrirao je to i glasoviti Dr. Oz u svom showu.

Umjetna sladila

Umjetna sladila kao što je aspartam povezana su s glavoboljama i bolima u zglobovima i samo potiče žudnju za slatkim.

Ugljikohidrati

Prekomjerna potrošnja ugljikohidrata može oštetiti kolagen, ističu stručnjaci. Ako ništa drugo, smanjite unos bijelog kruha i bijele tjestenine i zamijenite ih cjelovitima.

Gazirana pića

Kao napitci s visokim udjelom šećera, gazirana pića također dehidriraju tijelo. To tijelo iscrpljuje i čini da izgledamo umorno.

Tportal.hr