Odgodite starenje, jeftinije je!

Nova znanstvena otkrića sugeriraju da je moguće usporavanje starenja, pišu autori te studije objavljene u najnovijem broju američkog časopisa Health Affairs.

Čak bi i skroman uspjeh tih istraživanja imao vidljiv učinak na zdravlje osoba od 65 godina i više između 2030. i 2060., zaključili su istraživači sa sveučilišta Harvard, Columbia i J. Kalifornije kao i drugih institucija.

Time bi se dobilo dodatnih 12 milijuna osoba treće dobi dobrog zdravlja do 2060. u SAD-u, to jest puno više nego što predviđaju najoptimističniji scenariji glede novih lijekova protiv raka i srčanih bolesti, objašnjavaju oni.

"Tijekom zadnjih 50 godina, najvažnija dobit za dugovječnost dolazi od smanjenja smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti i raka", bilježi Dana Goldman, dužnosnica Centra za ekonomiju i politku zdravstva sa Sveučilišta J. Kalifornije, jedna od glavnih koautora tog istraživanja. "Kada bi se moglo sporije starjeti bilo bi moguće odgoditi pojavu i napredovanje velikog broja bolesti koje dovode do nesposobnosti", objašnjava ta istraživačica.

Smanjiti pojavnost raka za 25 posto tijekom sljedećih desetljeća jedva da bi poboljšalo zdravlje stanovništva tijekom tog razdoblja, što vrijedi i za kardiovaskularne bolesti, glavni uzrok smrtnosti u svijetu, pokazuje model koji su razvili znanstvenici.

Po njima, isti broj starijih osoba bit će na životu ali hendikepirano 2060. nastavili ili ne pronalaziti načine borbe protiv raka.

Prethodno istraživanje govorilo je da bi iskorijenjivanje raka produžilo životni vijek za oko tri godine.
"Čak i marginalan uspjeh na usporavanju starenja imao bi ogroman utjecaj na javno zdravstvo i kvalitetu života što predstavlja fundamentalno novi pristup", istaknuo je Jay Olshansky sa sveučilišta Illinois u Chicagu, jedan od koautora radova koji potiču na hitno istraživanje.