Obožavate datulje? Ovo biste trebali znati...

datule
Ovo slatko voće često se nađe u keksima, proteinskim pločicama, pitama, pudinzima i sl, a to ni ne čudi s obzirom da je riječ o prirodnom zaslađivaču bez glutena.

Datulje sadrže kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamin B-6, vlakna te su odlične za probavu te smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva, a preporučuju se i kod tegoba s hemeroidima. Ove male "bombice" obiluju magnezijem koji ima protuupalno djelovanje, a istraživanja su pokazala da smanjuje arterijsku upalu i rizik za bolesti srca. Snižava i visoki krvni tlak.

Preporučuju se i za lakši porod,posebice ako ih buduće majke konzumiraju svaki dan tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće. Kalij, koji se također nalazi u datuljama, smanjuje krvni tlak i pomaže održati zdravlje srca, a neka ranija istraživanja pokazala su kako svakodnevna konzumacija pokoje datulje, pomaže i u prevenciji moždanog udara. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi i odličan su saveznik u borbi s neželjenim kilogramima. Datulje obiluju vitamina pa se preporučuju i djeci i odraslima.