Upoznajte datule kao idealnu hranu

... palme (Phoenix dactylifera L.), koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 g. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i sjemenke.

Datule se mogu konzumirati suhe, polusuhe i sviježe. Smatra se da potiče iz sjeverne Afrike te je poznata u stotinjak formi i kultivara.

Nutritivna vrijednost datula

Datule sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. Sto grama datula ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15 % dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij.

Najzastupljeniji vitamini su vitamini B grupe i vitamin C. Mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), masti (0,2-0,5 %), vodu (14 %) te proteine (2,3-5,6 %).

Udio masnih kiselina u mesnatom djelu je mali dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Od minerala datule sadrže najviše kalija 0,9 %, dok su kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink prisutni u puno manjim količinama.

Zanimljivo je da datule sadrže i fluor, koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen, važan za naš imunološki sistem.

Idealna hrana?

Datule, za razliku od ostalih vrsti voća sadrže čak 23 amino kiseline.

Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datule se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom.

Hurme predstavljaju idealan međuobrok koji će osigurati dovoljno energije za ostatak dana, a mogu se, kao i ostalo suho voće, iskoristiti za pripremu slastica kao što su muffini i drugi kolači, gdje mogu biti zamjena šećeru zbog velike slatkoće.

Izvor: delimano.ba