Namirnice koje trebate zauvijek izbaciti iz hladnjaka

Namirnice koje trebate zauvijek izbaciti iz hladnjaka
Upravo zbog toga donosimo vam popis najnezdravijih namirnica koje je najbolje ne kupovati kako ne bismo pali u iskušenje da ih jedemo.

Voćni i gazirani sokovi

Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže umjetne zaslađivače, najveći su neprijateljI vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrijednost i služe samo za bespotrebno gomilanje kalorija. Obična voda najbolja je za hidratizaciju organizma. Ako volite pića s okusom, sami napravite zeleni ili crni čaj, stavite malo meda i limuna pa ga čuvajte u staklenoj boci. Dobit ćete ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa.

Margarin

Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina i dokazano je da njegovo redovito konzumiranje povećava rizik od oboljenja srca i krvnih žila. On povećava razinu ukupnog kolesterola i smanjuje razinu dobrog te loše djeluje na imunitet. Sadrži između 19 i 38 posto transmasnih kiselina, a samo u jednoj žličici nalazi se oko 100 kalorija i 11 grama masnoće.

Punomasni mliječni proizvodi

Namirnice poput punomasnog sira i maslaca imaju mnogo dobrih sastojaka, poput proteina, kalcija, vitaminima B i riboflavina, ali sadrže i mnogo masnoća, pa ako ih svakodnevno konzumiramo postoji rizik od povećanja razine kolesterola. Primjerice, ako popijemo pola litre punomasnog mlijeka svaki dan, na kraju tjedna unijet ćemo više od dvije tisuće kalorija, 105 grama masnoća i 315 miligrama kolesterola. Zbog toga uvijek birajte obrane mliječne proizvode jer su mnogo zdraviji.

Mesne prerađevine

Salame, suhomesnate kobasice, hrenovke i paštete uglavnom se prave od mesa najlošije kvalitete, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga, sadrže i velike količine soli, zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog tlaka, a ne preporučuje se da se jedu češće od jednom tjedno. Brojna su istraživanja dokazala kako veliki unos prerađenog mesa doprinosi učestalosti nastanka raka debelog crijeva, jednog od najraširenijih karcinoma.

Kremasti preljev za salatu

Umaci za salatu odličan su dodatak koji ih u trenutku pretvara u ukusno jelo, ali jedno uobičajeno serviranje sadrži oko 120 kalorija, 12 grama masnoće i 380 miligrama soli. Zato ih treba izbjegavati. Suncokretovo ili maslinovo ulje, jabučni ocat ili limunov sok najzdraviji su preljevi za salatu.

Majoneza

Jedete ju često? Onda vam je jasno zbog čega se masnoće talože na vaše krvne žile, a kilogrami tako lako 'lijepe'. Istina je da majoneza nije tako loša ako njezinu konzumaciju ograničite na dvije žličice. Ali ako za jedan obrok pojedete oko četvrtinu šalice, nijet ćete 360 kalorija i 40 grama masnoće. Zato umjesto majoneze radije izaberite senf, hren ili sirni namaz.

net.hr